Francuski predsjednik Emmanuel Macron doputovao je u dvodnevnu posjetu Izraelu i regiji. Prvo se sastao sa predsjednikom Izraela Isaacom Herzogom, a nakon toga i sa premijerom Benjaminom Natenyahuom. Kako javlja BBC, Macron sutra namjerava posjetiti i Zapadnu Obalu, gdje će se sastati s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.  

Iako je apelirao da se eskalacija sukoba pokuša izbjeći, Macron je izrazio punu podršku ratu koji Izrael vodi u Gazi, naglasivši kako oslobađanje talaca mora biti najviši prioritet Izraela. 

Macron je rekao kako je posjetio Izrael da izrazi solidarnost i podršku i da podijeli njihovu bol. "Ono što se desilo 7. oktobra strašni je napad na vaš narod, vašu državu i njeno pravo. Bio je to strašan šok za cijelu planetu, a posebno za Francusku. Ovdje sam da izrazim našu solidarnost sada, ali i u budućnosti", rekao je Macron Isaacu Herzogu. 

U razgovoru sa Natenyahuom Macron je rekao da bi ista međunarodna koalicija koja se borila protiv ISIL-a u Iraku i Siriji sada može boriti i pritiv Hamasa. Izraelski premijer palestinsku je miliciju uporedio sa nacistima i da su oni prijetnja ne samo Jevrejima nego i cijelom svijetu. 

Iako je Francuska zemlja sa najvećom jevrejskom i istovremeno najvećom muslimanskom zajednicom u Evropi, Macron nije govorio o masovnom stradanju civilnog palestinskog stanovništva u Gazi, niti o humanitarnoj katastrofi ogromnih razmjera.