U ambulanti MFS “Emmausa” u Potočarima redovno se organiziraju besplatni pregledi za stanovništvo iz Srebrenice, ali i susjednih općina Bratunca, Milića, Vlasenice i Zvornika. Cilj je da se stanovnicima ovih mjesta olakša, ali i omogući bolja zdravstvena zaštita. U više navrata dolazio je tim doktora iz Tuzle i Sarajeva koji je vršio preglede kako djece koja borave u internatu u Potočarima, tako i ostalog stanovništva.

Elmedin Škrebo, pomoćnik direktora MFS “Emmaus”, kaže da je dolazak doktora u Srebrenici postala ustaljena praksa.

“U prethodnom periodu organizovane su različite vrste specijalističkih pregleda za stanovnike Podrinja, bilo da se radi o ginekološkim, kardiološkim pregledima, o pregledu kod doktora opće prakse ili o drugim pregledima. Ljekari na naš poziv dolaze i besplatno pružaju svoje ljekarske usluge. Stanovnici su zahvalni na podršci i mnogo im znači. Svakako da će se praksa dolaska i u narednom periodu nastaviti, jer su potrebe velike”, ističe Škrebo, koji dodaje da “Emmaus” ima u planu da ima stalnog doktora u ambulanti u Potočarima, te da su procedure u toku.

Naime, MFS “Emmaus” u Potočarima gradi Centar za starija lica, tako da je zgrada ambulante već izgrađena, opremljena i stavljena u funkciju. U Srebrenici postoji Dom zdravlja koji je svakako na raspolaganju građanima, ali za kapacitete kojima raspolaže “Emmaus” u Potočarima, broj djece i osoblja koje boravi u internatu potrebno je da imaju i vlastite zdravstvene resurse. Pored toga, pohvalno je to što su i ostalim građanima na raspolaganju.

Povratnici u Srebrenici i drugim mjestima u manjem bh. entitetu imaju pravo na zdravstvenu zaštitu i liječenje u Federaciji BiH i koriste tu pogodnost. Međutim, procedure da ostvare to pravo znaju često biti i komplicirane, ali najveći problem predstavlja udaljenost tih mjesta od glavnih zdravstvenih centara kao što su Tuzla i Sarajevo, tako da je dolazak timova doktora u Potočare koji se stave na raspolaganje građanima od velike važnosti.

MFS “Emmaus” je tokom svog dugogodišnjeg rada i djelovanja na području Srebrenice prepoznao različite potrebe povratnika i kroz projektne aktivnosti nastojao odgovoriti njihovim potrebama, u cilju poboljšanja uvjeta i standarda povratničke populacije. Prepoznata je i potreba za unapređenjem kvalitete zdravstvenih usluga i rješavanja poteškoća s kojima se susreću građani kada su u pitanju specijalistički pregledi.

Povratničke porodice često žive daleko od zdravstvenih i obrazovnih institucija. Udaljenost rubnih mjesta, loša putna infrastruktura, nedostupnost zdravstvenih usluga dodatno doprinose lošem zdravstvenom stanju. Zbog toga je MFS “Emmaus” je realizirao projekt izgradnje ambulante koja bi bila dostupna za stanovništvo s područja Srebrenice, ali i okolnih mjesta. Nakon toga je pokrenut projekt dolazak timova doktora koji vrše preglede građana.

Svjesni su toga i timovi doktora koji dolaze u Srebrenicu i vrše preglede građana.

“U svima nama postoji određena doza društvene odgovornosti, da moramo biti spremni na ovakve zadatke i ovu vrstu obaveze. Moje kolege i ja uvijek ćemo doći tamo gdje je ta naša stručna pomoć potrebna. Zaista su Srebrenica, Potočari, Vlasenica, Milići takvo područje”, rekao je prof. dr. Šekib Umihanić, koji s ekipom vrhunskih specijalista s UKC Tuzla često dolazi da besplatno pregleda i liječi prije svega korisnike “Emmaus” centra u Potočarima, ali i sve druge građane koji se jave za pregled.

Sličnog razmišljanja jeste i prof. dr. Fahrudin Smajlović, koji je proteklog vikenda s timom doktora iz Sarajeva boravio u Srebrenici.

“Ja sam i sentimentalno vezan za Srebrenicu jer sam rodom s ovog kraja. Moje porijeklo je iz Srebrenice. Ovo je naš doprinos ovim ljudima koji žive ovdje, da im olakšamo bar na neki način i da oni znaju da smo mi uz njih”, ističe dr. Smajlović, koji dodaje da će njegov tim boraviti i u drugim mjestima gdje za to ima potrebe.

Veliki je broj onih koji koriste usluge doktora koji dolaze po potrebi u Srebrenicu. Jedna od njih jeste i Nura Mustafić. Majka Nura živi nekoliko kilometara od Srebrenice, u selu Bajramovići. U genocidu su joj ubijena tri sina i suprug. Kaže da joj je izuzetno bitno da neko pokazuje brigu o njoj, ali o drugim stanovnicima srebreničkog kraja.

“Iskoristim priliku da se pregledam. Lakše mi je ovdje i dobro je kad dođu doktori, olakšaju nama da ne moramo ići negdje dalje na preglede”, smatra majka Nura Mustafić.

U prosjeku, kada god se organizira posjeta doktora iz Tuzle ili Sarajeva, zdravstvene preglede, pored korisnika “Emmausa”, izvrši preko stotinu stanovnika Podrinja.

Pored zdravstvenog segmenta, koji je izuzetno bitan za stanovnike Podrinja, jer obave važne preglede besplatno, bitan je i psihološki efekt, gdje znaju da su im vrhunski stručnjaci na raspolaganju i da zbog njih dolaze u Srebrenicu i nesebično rade na poboljšanju zdravstvenih prilika kako u ovom gradu, tako i širom Podrinja.