"Pokrenuta je istraga u vezi s kostimima prikazanim na koncertima 17. i 18. maja", rekao je glasnogovornik berlinske policije Martin Halveg.

Prikazivanje nacističkih simbola poput svastike ili SS oznaka zabranjeno je u Njemačkoj, osim u obrazovne svrhe i u umjetničkom kontekstu.

Pravni koncept "poticanja naroda" čini nezakonitim kršenje ljudskog dostojanstva "nacionalnih, rasnih, vjerskih skupina ili skupine definirane njenim etničkim porijeklom".

"Smatra se da je kontekst nošenja odjeće sposoban odobriti, proslaviti ili opravdati nasilnu i proizvoljnu vladavinu nacističkog režima na način koji ponižava dostojanstvo žrtava i time narušava javni red", rekao je Halveg.

Na koncertu u berlinskoj Mercedes Benz Areni, Waters se pojavio na pozornici kao lik Pink iz rock opere "Wall" dok je pjevao pjesmu bio je odjeven u crni kožni ogrtač s crvenom trakom na rukavu s dva prekrižena čekića umjesto svastike.

U rock operi pjesma označava uranjanje glavnog junaka u halucinaciju izazvanu drogom, u kojoj se zamišlja kao izmišljeni fašistički diktator koji govori na neonacističkom skupu.

Kad su Pink Floyd i njemački bend Schorpions nastupili na legendarnom koncertu “na ničijoj zemlji” pored netom srušenog Berlinskog zida 1990. godine, Waters je nosie vojnu uniformu koja je više nalikovala onoj koju je nosio čileanski diktator Augusto Pinochet.

U vido spotu za pjemsu "Walls" iz 1982. godine, Bob Geldof izveo je istu pjesmu u uniformi u nacističkom stilu, a Waters je nosio sličan kostim u sklopu svoje turneje od 2010. do 2013. godine, koja je uključivala devet koncerata u Njemačkoj.

Kao dio svoje istrage, Berlinska policija pregledat će video snimke prethodnih Watersovih nastupa u Njemačkoj kako bi procijenila je li odijelo promijenjeno, rekao je Halveg.

Izraelske vlasti posljednjih su dana kritizirale Watresov berlinski nastup ne toliko zbog nošnje, već zbog fragmenta s imenima aktivista koje su vlasti ubile.

Na popisu je bilo ime Anne Frank, židovske tinejdžerice ubijene u nacističkom koncentracijskom logoru, kao i ime Shirin Abu Akle, palestinsko-američke novinarke za koju se vjeruje da ju je izraelski snajperist ustrijelio u maju 2022.

Danni Danon, izraelski veleposlanik pri UN-u, napisao je da je Waters usporedio Anu Frank, žrtvu Holokausta s "novinarkom koja je ubijena u aktivnoj ratnoj zoni".

Berlinska policija nastavit će prikupljati dokaze otprilike tri mjeseca, a zatim će svoja otkrića proslijediti državnom tužiocu koji će procijeniti može li se Watersovo djelo smatrati poticanjem na mržnju.

Sutra bi Waters trebao održati koncert u Frankfurtu, koji su gradske vlasti pokušale otkazati optužujući ga da je "jedan od najpoznatijih antisemita na svijetu". Waters, koji je uvijek negirao optužbe za antisemitizam, žalio se na odluku. Upravni sud u Frankfurtu prošlog je mjeseca priznao pjevačevo pravo održi koncert.