Bošnjački i bosanskohercegovački književni kritičar i esejist Midhat Begić (Koraj, Lopare, 12. 8. 1911 – Lyon, Francuska, 16. 11. 1983) iz imamske je porodice, a doktorirao je 1958. godine na Sveučilištu u Lyonu. Svoju književnokritičku djelatnost započeo je 1948. u sarajevskim časopisima „Brazda“ i „Život“.

Među ostalim, Begić je zaslužan jer je 1957. godine pokrenuo značajan časopis za književnu i umjetničku kritiku „Izraz“ te mu bio glavni urednik do 1964. No, malo je poznato da su Midhat Begić i njegova supruga Mauricette, rođena Parižanka, proglašeni Pravednicima među narodima 27. februara 1991.

To nam otkriva Eli Tauber u svojoj knjizi „Kad su komšije bili ljudi“. Naime, Begić se kao francuski student zaljubio u parišku učiteljicu Mauricette te su se nakon vječanja 1939. godine preselili u Sarajevo, gdje su dobili dvoje djece. Živjeli su preko puta jevrejske porodice Papo, s kojom su gajili bliske komšijske odnose i koja je također imala dvoje djece: Buenu i Zlatu.

Tokom 2. svjetskog rata njihov otac Juda Leon odveden je u Jasenovac gdje je ubijen, a majka Georgina svoju stariju kćerku Buenu smjestila je kod časnih sestara. Kćerka Zlata je bila beba kada je Mauricette njenu majku zatekla onesviješćenu na podu, a u bolnicu je nisu željeli primiti jer je bila Jevrejka, ali Midhat je preko prijateljskih veza ipak zbrinjava. No, Georgina Papo je nakon par dana umrla te je na samrti Mauricette molila da se brine o njenoj Zlati što je obećano te je djevojčica Papo nastavila svoj život u porodici Begić, gdje je odgajana kao da je njihovo dijete.

Midhat Begić sa Zlatom i svojom djecom Selmom i Midhatom-Midom

Iako je Mauricette željela spojiti dvije sestre,  to joj nije pošlo za rukom. Ovu inicijativu je odbila porodica Rajić koja je posvojila Buenu. Ova djevojčica je 1942. godine prekrštena u Katarinu.

Za sudbinu svojih roditelja Zlata je saznala s petnaest godina. U međuvremenu Midhat i Mauricette zbrinjavaju svoju djecu i 1944. godine pridružuju se partizanskoj borbi. Poslije rata zvanično su usvojili Zlatu koja je prisvojila prezime Begić-Papo, a nakon što su Begići preselili u Francusku udala se za jevreja po imenu Marszak.

Midhat, Zlata i Mauricette