Kad se pozdrave, grle se kao najbolji prijatelji. Prisnost gotovo podsjeća na socijalistički bratski poljubac. Naime, mađarski premijer Viktor Orbán i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić imaju puno toga zajedničkog ideološki, a to je želja da se ograniče zapadni utjecaji, da se spriječe migracije, da se fokusira na naciju, njenu navodnu veličinu i njezine historijske "žrtve", autokratski stil vodstva, neliberalan pristup medijima i prokremaljski stav, piše danas bečki Der Standard.

Ne postoje druga dva politička lidera u Evropi koja su tako jednoglasna po tom pitanju. "Saradnja Mađarske i Srbije nikada nije bila bolja nego danas", izjavio je nedavno mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó.

Prošle sedmice, kada se u Mađarskoj slavio spomen na utemeljitelja države Stjepana I., koji je prije hiljadu godina pripremio uspon Mađarske, bila je u pitanju i budućnost. Vučić je Orbánu na sastanku u Budimpešti obećao isporuku više ruskog plina Mađarskoj ako Ukrajina raskine ugovor o tranzitu plina s Rusijom. Mađarska dobija oko 80 posto prirodnog plina iz Rusije, uglavnom preko plinovoda Turkstream koji prolazi kroz Srbiju.

Dakle, projekt je zaobilaženje politike EU i slanje dobronamjernog signala Moskvi. Orbán je odavno izašao iz okvira kada je riječ o stavu EU o agresorskom ratu protiv Ukrajine. A Vučić nikad nije stao u red. Iako Srbija službeno ima status kandidata za članstvo u EU i morala bi svoju vanjsku politiku prilagoditi EU, ona to ne čini.

Vezanjem na ruski plin trenutno se u srednjoj i jugoistočnoj Evropi vodi geopolitika i definiraju sfere utjecaja. Srbija je u maju 2022. produžila ugovor s Rusijom na tri godine. Mađarska je 2021. potpisala 15-godišnji ugovor, a u augustu 2022. pristala je kupovati dodatnih 5,8 miliona kubika ruskog plina dnevno. U junu ove godine državne firme iz Srbije i Mađarske potpisale su ugovor o osnivanju nove zajedničke kompanije za trgovinu prirodnim plinom sa sjedištem u Novom Sadu.

Proruske snage u Bosni i Hercegovini, prije svega predsjednik Republike srpske Milorad Dodik, koji je pod kontrolom Kremlja, novim plinovodom koji dolazi preko Srbije žele još veću ovisnost zemlje o ruskom plinu, ogranak Turskog toka čini ih ovisnima. Projekat je već odlučen. Istodobno, tu je i konkurentski projekat: terminal na hrvatskom otoku Krku trebao bi dovoditi neruski plin s juga u Bosnu i Hercegovinu.

Bosna i Hercegovina je razapeta između sfera utjecaja, između Zapada i Rusije.

Rat u Ukrajini doveo je do gotovo potpunog gubitka ovisnosti o ruskim izvorima energije u mnogim dijelovima Evrope. Obećana isporuka ruskog plina Mađarskoj i novi ruski plinovod Bosni su u suprotnosti s tom politikom i dodatno povećavaju prodor ruskih interesa u srednjoj i jugoistočnoj Evropi. To daje Kremlju novu polugu za izazivanje nemira. Uostalom, Vladimir Putin je dovoljno često pokazao da zna zatvoriti gas kad želi nekoga kazniti.

Bosanskohercegovački stručnjak za sigurnost Ismet Fatih Čančar govori o "hibridnoj sigurnosnoj prijetnji za Bosnu i Hercegovinu". Kremlj želi zaustaviti napredak Bosne i Hercegovine na putu ka nezavisnoj, demokratskoj i euroatlantskoj državi kako bi nastavio paliti Balkan. A Dodik pomaže Putinu osiguravajući utjecaj Kremlja na energetsku politiku.

Režim u Republici srpskoj je u svakom slučaju po ruskom modelu. Na primjer, treba obuzdati nevladine organizacije koje se sufinansiraju iz inozemstva. Nedavno je donesen i zakon koji kriminalizira "klevetu". Kazne do 60.000 eura ne prijete samo građanima koji žive u Rs-u, već svim ljudima u BiH, uključujući i strane novinare. Očito, kritičare treba ušutkati.

Mađarska igra važnu ulogu u ovoj geopolitičkoj situaciji. Zato što su prokremaljske snage okupljene kroz Orbánovu vladu. Istodobno, Orbánova vlada također širi vlastitu moć u regiji. U tu svrhu već godinama vješto popunjava ključna mjesta u međunarodnim organizacijama u jugoistočnoj Evropi. Lokalni predstavnik visokog predstavnika za BiH u Banjoj Luci, administrativnom središtu Republike srpske, je Mađar László Márkusz.

Mađari će od sljedeće godine komandovati mirovnim snagama EU-a u Bosni i Hercegovini. Ugovor su dobili jer će za misiju isporučiti četiri do pet helikoptera. U Bosni i Hercegovini to izaziva nepovjerenje i zabrinutost zapadnih sila. Očito se zapadno orijentirane snage unutar EU nisu mogle nametnuti protiv Mađarske po tom pitanju.

 

Mađarski evropski povjerenik za pregovore o proširenju Olivér Várhelyi već godinama podupire posebno Srbiju i brine da se dotok EU novca prema Beogradu ne prekine. Šef u Budimpešti daje ton, Várhelyi slijedi Orbána. "Srbija je ključna. Bez Srbije kao članice EU-a ne možemo govoriti o sigurnosti ili cijelom evropskom identitetu“, rekao je nedavno Orbán.

Orbán  priskače i Dodiku u pomoć. Čelnik Rs je digao kredite koje više ne može vraćati. Dodik je prošle sedmice bio pozvan i kod Orbana u Budimpeštu. Nedugo nakon posjete, Mađarska mu je obećala 118 miliona eura. Dodik je rekao da bi najveći dio novca trebao biti iskorišten za projekte koje je Njemačka zaustavila zbog separatističke i proruske politike.

Naime, početkom augusta njemačka vlada odlučila je ugasiti četiri infrastrukturna projekta u Republici srpskoj ukupne vrijednosti 105 miliona eura. Jer Dodik već dvije godine vrlo intenzivno pokušava oslabiti državu u cjelini kroz zakonodavne inicijative i višestruko krši ustav. Mađarska je nekoliko puta pomogla Dodiku i kreditno je odobrila prošle godine oko 110 miliona eura. To je još jedan razlog zašto njegov režim ostaje netaknut. U isto vrijeme, međutim, poljoprivrednici u Republici srpskoj moraju kupovati strojeve iz mađarskih tvornica ako žele dobiti subvencije. Orbán također stvara ekonomske ovisnosti na Balkanu.

Orbán, Vučić i Dodik također se uvijek iznova pojavljuju zajedno - primjerice u aprilu ove godine na vojnoj vježbi u Srbiji. Vučić je Orbánu dodijelio orden u septembru prošle godine. Klika evropskih autokrata voli jedni drugima oko vrata vješati značke za zasluge. Dodik je nedavno odlikovao Vladimira Putina, koji je pak Vučiću 2019. zakačio značku Aleksandra Nevskog na rever. (Adelheid Wolfl, Der Standard)