Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, povodom podizanja optužnice protiv Ahmeta Sejdića, Ferida Buljubašića i drugih jedanaest pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine za navodno počinjene ratne zločine, pozvao je Tužilaštvo BiH da djeluje zakonito, nezavisno i profesionalno. Tužilaštvo BiH ne smije biti alat u rukama onih koji žele razoriti državu Bosnu i Hercegovinu - poručio je. 

Bećirović je naglasio da Tužilaštvo BiH hitno mora zaustaviti brutalni udar na ustavni poredak zemlje. 

- Nalazimo se u najtežoj situaciji od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a Tužilaštvo BiH ne poduzima konkretne korake s ciljem procesuiranja rušitelja ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine. Zašto do danas niko nije procesuiran? Umjesto da budu procesuirani oni koji ruše državu, Tužilaštvo BiH proganja heroje odbrane Goražda -  istakao je Bećirović.

Izrazivši nezadovoljstvo selektivnim pristupom Tužilaštva BiH u procesu podizanja optužnica protiv lica osumnjičenih za počinjenje ratnih zločina, Bećirović je podsjetio da je tzv. Vojska Rs-a tokom troipogodišnje opsade Goražda ubila 120 i ranila 428 djece. Ubijeno je 2.000 civila.

- Stoga je uvreda za sve građane ove zemlje odluka Tužilaštva BiH da podigne optužnicu protiv onih koji su branili civile i djecu.

Za te zločine još uvijek nije niko odgovarao. Iako postoji „A“ lista koju je Haški tribunal na osnovu Rimskog sporazuma i Pravila puta dostavio bh. pravosuđu, Tužilaštvo BiH to iz nama nepoznatih razloga još uvijek ignorira.

Tužilaštvo BiH podizanjem optužnica protiv branitelja koji su legalno branili međunarodno priznatu državu Republiku Bosnu i Hercegovinu, direktno i (ne)svjesno revizionistički utiče na karakter rata u Bosni i Hercegovini. Postupci Tužilaštva BiH usmjereni protiv onih koji su se, u skladu sa međunarodnim i nacionalnim pravom, branili, suprotni su i ljudskoj i pravničkoj logici - saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.