Pandemija koronavirusa u Bosni i Hercegovini obilato je korištena u političke svrhe. To je prelomni trenutak rušenja demokratski izabrane vlasti, nakon čega je uslijedilo nasilno nametanje stranih poslušnika. Tadašnji federalni premijer Fadil Novalić optuživan je da odugovlači nabavku vakcina, da su mnogi životi mogli biti spašeni i da za to treba krivično odgovarati. Te stavove podržali su i neki od vodećih medija u Bosni i Hercegovini, napisao je na Facebooku portparol Kantonalnog odbora SDA Sarajevo Ismet Bećar.

“Dvije godine poslije, saznajemo da je Globalna alijansa za vakcine, nastala u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, Svjetskom bankom i UNICEF-om, sponzorisana od Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Francuske, zapravo jedna kriminalna organizacija. Ta bjelosvjetska mafijaška hunta, koja se deklarativno bori za povećanje pristupa imunizacije u siromašnim zemljama, Bosni i Hercegovini duguje preko 9 miliona dolara, na ime vakcina koje nikad nisu isporučene”, napisoa je Bećar.

Naime, kako je objavio Faktor, Globalna alijansa za vakcine (GAVI) Bosni i Hercegovini duguje 9.079.706,00 američkih dolara na ime neisporučenih vakcina protiv COVID-19 infekcije. Naša zemlja je prije nekoliko mjeseci zatražila povrat cjelokupne sume novca, no kako ističu iz Ministarstva civilnih poslova (MCP) BiH, GAVI je najavio zadržavanje naknade od 1.615.120,00 dolara, što znači da bi BiH bio vraćen iznos od 7.464.586,00 dolara.

Iz Ministarstva civilnih poslova dodaju da će, nakon izvršenog transfera sredstava, u saradnji sa Pravobranilaštvom BiH, razmotriti eventualne mjere i korake s ciljem zaštite imovine i imovinskih interesa BiH.

Bećar zaključuje da na isti način “udruženi međunarodni lopovi i zavojevači, danas nam pomažu u borbi protiv korupcije, uspostavi vlasti, reformi pravosuđa, obavještajno-sigurnosnim poslovima. Po istom principu pristupit će našoj vanjskoj zaduženosti, energetskoj politici i Bloku 7. Sve to provest će uz domaći pristanak i saglasnost onih koje su nametnuli u vlast”.