Avion Emiratesa koji je letio iz Tokija za Dubai 19. januara, sletio je sa dodatnim putnikom u avionu, nakon što se putnica porodila u vazduhu.

Beba je rođena tokom 12-satnog noćnog leta, a avion je sletio po redu letenja.

Putniku i bebi pomagala je kabinska posada Emiratesa, a svi su prošli medicinsku obuku kako bi se nosili sa situacijama kao što su porođaji ili srčani udari.

Emirates je za CNN rekao da su majka i beba "bili u stabilnom stanju i da ih je po dolasku u Dubai dočekalo lokalno medicinsko osoblje. Zdravlje i sigurnost naše posade i putnika su od najveće važnosti."

Porođaji u avionima su relativno rijetki. Politika Emiratesa kada su u pitanju trudne putnice slična je politici mnogih drugih komercijalnih aviokompanija: Putnice mogu letjeti do sedmog mjeseca trudnoće osim ako imaju bilo kakve medicinske komplikacije.

Putnice koji su trudne 29 sedmica ili više trebaju ponijeti ljekarsko uvjerenje ili pismo potpisano od strane ljekara, a nikome nije dozvoljeno da leti nakon 32. sedmice višeplodne trudnoće ili 36. sedmice jednostruke trudnoće.

Prošlog maja, žena je uz pomoć stjuardese rodila zdravog dječaka u toaletu na letu Frontier Airlinesa iz Denvera za Kolorado, a u januaru 2022. žena se porodila šest sati nakon polijetanja aviona koji je letio između Akre u Gani i međunarodnog aerodroma Washington Dulles. Njeno dijete je bezbjedno rođeno na podu kabine u prostoru predviđen za izlaz u slučaju opasnosti.

Godine 2016. dječak je dobio doživotne besplatne letove na Buraq Airu nakon što ga je majka rodila dok je letjela avionom.