Politika | 06.12.2023.

Obmana javnosti

BBC lažima služi Izraelu

Nakon kritika zbog lažnog prijevoda BBC je uklonio video pojašnjavajući da je „privremeno uklonjen zbog pogrešnog prijevoda koji je dostavila agencija“. Nakon toga, BBC je promijenio i pojašnjenje gdje ponovo kaže kako „video prvobitno ima netačne titlove zbog greške tokom montaže“ te da je ažuriran na dužu verziju.

AMINA ŠEĆEROVIĆ-KAŞLI

Nakon teškog razaranja Palestine od Izraela, dvadeset hiljada poginulih, 24. novembra sklopljen je sporazum o prekidu vatre između Izraela i Hamasa. Tokom četverodnevnog primirja Hamas je oslobodio ukupno 59 talaca, a Izrael je oslobodio 117 palestinskih zatvorenika.

Međutim, da i u primirju traje „rat“, lažima pokazuje izvještavanje BBC-a. Naime, BBC u svom prilogu o oslobođenim palestinskim zatvorenicima prikazuje jednu ženu koja na arapskom jeziku govori o tome kako se Izrael ponašao prema zatvorenicima. Međutim, BBC je video pustio s mnogo grešaka u prijevodu.

Izgubljeni u prijevodu

Na samom početku žena govori kako je izraelska strana došla ujutru oko deset sati i rekla im da će biti dogovora, a zatim govori o torturama kroz koje su prošli. Između ostalog, spominje da su bacali suzavac na njih zatvorenike, da su zatvorenice živjele pod stalnim ponižavanjem, da niko nikoga nije poznavao, te da su 24 sata bile pokrivene. Od toga, BBC je preveo samo da su „stalno bile pokrivene“. Dalje žena govori kako se i zatvorenici s problemima mentalnog zdravlja tretiraju na isti način kao i zdravi zatvorenici, odnosno da doživljavaju mučenje i ponižavanje, što dovodi do kolapsa.

„Niko ne pomaže niti podržava bilo koga. Zatvorili su nas mjesec dana. Kako je došla zima, zatvorili su struju. Skoro smo umrli od hladnoće. Poprskali su nas suzavcima i ostavili da umremo u zatvoru.“

Ovaj dio BBC je preveo na sljedeći način: „Patili smo od hladnoće bez struje. I niko nam nije pomogao. Samo je Hamasu bilo stalo. Oni su osjetili našu patnju. Hvala im puno i mi ih mnogo volimo.“

Čak i da se dobronamjerno postavimo prema ovoj „greški“, očigledno je da nije u pitanju nikakva greška u prijevodu, već namjerno izvrtanje, odnosno ubacivanje ne samo riječi već cijelih rečenica koje ne mogu ništa pozitivno donijeti miru u Palestini. Suprotno, mogu otežati ionako teško stanje palestinskih zatvorenika u Izraelu koji čekaju na moguću slobodu. Zašto se „ozbiljni“ medij kao što je BBC koristi ovakvim lažima, teško je reći, ali lahko je za pretpostaviti – od samog početka sukoba služi Izraelu, odnosno pravda izraelske zločine, prikazuje Hamas kao teroriste i ubjeđuje javnost da se Izrael samo brani.

Nakon kritika zbog lažnog prijevoda BBC je uklonio video pojašnjavajući da je video „privremeno uklonjen zbog pogrešnog prijevoda koji je dostavila agencija“. Nakon toga, BBC je promijenio i pojašnjenje gdje ponovo kaže kako je „video prvobitno imao netačne titlove zbog greške tokom montaže“ te da je ažuriran na dužu verziju.

Pobuna samih novinara

Poznato je da je osam uposlenika BBC-a prošle sedmice uputilo pismo Al Jazeeri u kojem su naveli da BBC primjenjuje dvostruke standarde kada izvještava o situaciji Izraela i Palestine. Uposlenici su u pismo istakli i da je hiljade Palestinaca ubijeno te se pitaju kada će se urednički stav BBC-a promijeniti. Također su naveli da se riječi „masakr“ i „zvjerstvo“ mogu koristiti samo za djelovanje Hamasa, a nikako za izraelsku stranu.

U jednom od prenosa BBC-a uživo, gdje je gošća bila posebna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda za okupiranje palestinske teritorije Francesca Albanese, gošća je uz podsmijeh bila primorana da ispravi voditeljicu BBC-a. Naime, voditeljica je za njenu titulu navela „specijalna izvjestiteljica UN-a za ljudska prava na palestinskim teritorijama“ , na šta je Albanese ispravila da je njena titula za „okupiranu palestinsku teritoriju“ te da je to jedno od glavnih pitanja na kojima insistira. Upravo je i BBC onaj koji je za palestinske žrtve koristio termin „mrtvi“, a za izraelske „ubijeni“, otvoreno pokazujući pristranost.

BBC je sredinom novembra objavio vijest u kojoj govori o lažnim i pristranim objavama na društvenim mrežama povodom napada Izraela na Palestinu. Naprvu, čitaoci očekuju da se među prvim vijestima nađe mnoštvo laži koje je do sada iznijela izraelska strana, kao što je lažna vijest o ubijenih 40 beba od strane Hamasa, da je Hamas sam bombardirao bolnicu i slično, jer su to sve vijesti za koje je potvrđeno da nisu tačne. Međutim, BBC prema svojoj Jedinici za borbu protiv dezinformacija za početak navodi vijesti koje negiraju napad koji je izveo Hamas, a zatim navodi profile na X-u (Twitter) koji podržavaju Palestinu. Između ostalog, kao lažnu vijest navodi i onu u kojoj se govori da je sam Izrael ubijao civile na festivalu „Supernova“, iako su se pojavila i svjedočenja izraelskih vojnika koji govore da su pucali redom na sve.

Upravo je novinarka BBC-a Lyse Doucet objavila vijest u kojoj je tvrdila da se “ispod bolnica u Gazi vjerovatno nalaze Hamasovi tuneli”, čime je stavila metu na bolnice iako nije imala nikakvih dokaza. Ni nakon ulaska izraelske vojske u bolnice u Gazi nisu potvrđeni navodi o postojanju tunela. Reporterka CNN-a Sara Sidner objavila je lažnu vijest da je Hamas odrubio glave četrdeset izraelskih beba. Novinar DW-a Clare Roth napisao je da se ne može smrt svakog civila nazivati ratnim zločinom, što se može protumačiti kao pravdanje ubijanja civila.

Ljudi na vijesti o ratu reagiraju prvo emocionalno, a proces racionalnog zaključivanja u prvoj se fazi potiskuje u drugi plan. Upravo iz tog razloga vijesti kao što su „ubijanje 40 beba“ i slično ostavljaju upečatljiviji, šokantniji i trajniji trag. I ako se poslije uspostavi, kao što se uspostavilo za 40 beba, da je vijest lažna, istina se mnogo sporije širi. Izrael taj način manipulacije javnim mišljenjem koristi od samoga početka, kako putem stranih medija, tako i putem raznih profila na društvenim mrežama koji podržavaju terorizam koji čini Izrael.

Stoga nas ne čudi da su zbog ovakvog izvještavanja propalestinske pristalice prosuli crvenu boju po zgradi BBC-a u Londonu.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

BUDIMAC: Posjeta njemačkog predsjednika u sjeni doner kebaba

Macron: Evropa može umrijeti

Palestinskom hirurgu, rektoru Univerziteta u Glazgovu, Njemačka zabranila ulazak u EU

Koga, zapravo, uopće briga šta raspali alkoholičar Broz misli o Srebrenici