Zvanično, to se kaže ovako: Nakon intervencije visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta vezano uz izmjenu Ustava Federacije BiH kojom se deblokira izbor nove vlade, danas se na sjednici Zastupničkog doma tog entiteta očekuje imenovanje nove vlasti.

Vladu bi trebao nakon osam godina predvoditi karikaturalni Nermin Nikšić, najgori premijer Federacije otkako taj entitet postoji.

Sjednica je zakazana za 14 sati. To je šesta vanredna sjednica, sve nakon pravnog nasilja i flagrantnog kršenja ustava Federacije BiH kojeg je počinio visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt u nakani da HDZ cementira doživotno u vlasti.

Da vidimo ko će danas, zapravo, po naredbi oktroirati novu vladu Federacije. Ako ona uopće bude izabrana.  

Vladu danas bira 50 zastupnika, od čega 23 Hrvata, troje Srba te 24 Bošnjaka i Ostalih. U entitetu u kojem Bošnjaci čine više od 70 posto stanovništva vladu bi većinski da izaberu nebošnjaci.

S obzirom da je broj Ostalih nepoznat, moguće je da će relativnu većinu među onima koji budu glasali za činiti Hrvati. Drugim riječima, vraćamo se na postavke iz 1939. godine i uspostavu Banovine Hrvatske: ondje gdje su Hrvati većina, postaje hrvatsko, ondje gdje su Srbi, postaje srpsko.

Bošnjake se ne računa.