Iako se neko vrijeme opirao tom potezu, sinoć je austrijski kancelar Sebastian Kurz podnio ostavku. Odluku je političar Austrijske narodne stranke (ÖVP) objavio na konferenciji za novinare u Beču. Njegov stranački kolega, dosadašnji ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg, preuzima njegovu dužnost.

„Želim napraviti prostor kako bih osigurao stabilnost“, izjavio je ovom prilikom Kurz.

Nije zgoreg napomenuti da je Austrija u vrlo osjetljivoj situaciji zbog pandemije virusa korona. U isti mah, tužioci istražuju Kurza i bliske članove njegovog tima zbog sumnje u korupciju i zloupotrebu položaja, što je izazvalo veliku političku krizu u zemlji. Kao koalicijski partner ÖVP-a, Zeleni su doveli u pitanje njegovu sposobnost djelovanja. Da Kurz nije podnio ostavku, opozicione stranke u utorak bi izglasale nepovjerenje, a nekoliko glasova Zelenih bilo bi dovoljno za smjenu.

Kurz je optužbe u svojoj izjavi opisao kao „lažne“. Prema riječima političara ÖVP-a, za optužbe je poslužilo nekoliko njegovih SMS-ova, od kojih je neke napisao „u afektu“ i koje u normalnim okolnostima „nikada ne bi napisao“, piše Spiegel.

U SMS i chat prijepiskama, između ostalog, jasno se može naslutiti da je Sebastian Kurz bio direktno involviran u izbor kadrova u Nadzorni odbor državnog holdinga Öbag. Kao što su ranije objavili njemački mediji, Kurz je svom dugogodišnjem povjereniku Thomasu Schmidu napisao: „Ionako dobiješ sve što želiš“, nakon čega su uslijedila tri emojija s poljupcem. Prema Kurzu, to nije bilo obećanje, već prosta šala.

Na press konferenciji u Beču, Kurz je neizravno napao Zelene: „Istrage protiv vladajućih političara događale su se uvijek, ali u ovom slučaju koalicijski partner odlučio je zauzeti jasan stav protiv mene. Zbog ove eskalacije između dvije strane, neodgovorno je kliziti u mjesece haosa. Isto vrijedi i za mirovanje. Moja zemlja mi je važnija od mene samog.“

Upravo iz prethodno navedenih razloga želio je „napraviti prostor za sprečavanje haosa i osigurati stabilnost“ te je stoga predložio Schallenberga za svog nasljednika. On ostaje šef ÖVP-a i seli se u parlament kao vođa poslaničke grupe.