Dvoje turista koji su snimali selfije sa dingoima kažnjeni su sa više od po 1.500 dolara jer su donijeli ˝izuzetno opasnu odluku˝ da stupe u interakciju s divljim psima koji su nedavno uzrokovali niz žestokih napada, saopćile su australske vlasti.

U saopćenju od petka, Mike Devery iz Odjeljenja za okoliš i nauku Queenslanda rekao je da su dvije žene imale sreće što nisu bile napadnute u odvojenim incidentima na popularnom turističkom ostrvu K'gari, ranije poznatom kao Fraser Island.

Fotografija koju je objavilo Odjeljenje prikazuje 29-godišnju neimenovanu ženu iz Novog Južnog Velsa, kako leži pored čopora usnulih mladunaca dinga.

˝Imala je sreće što majka psića nije bila u blizini˝, rekao je Devery.

Druga turistkinja, 25-godišnja žena iz Queenslanda, pojavila se u selfi videu objavljenom na društvenim mrežama na kojem se vidi kako se s dingom nadmeće u režanju, ˝koji je očito pokazivao ponašanje dominacije˝, rekao je.

˝To nije igra. Wongari su divlje životinje i treba ih tretirati kao takve, a žena je sretna što situacija nije eskalirala˝, dodao je on, govoreći o dingoima po njihovom autohtonom imenu.

U ažuriranom izvještaju u petak, odjel je saopćio da je 23-godišnja žena hospitalizirana s teškim povredama ruku i nogu nakon što su je u ponedjeljak ugrizli dingoi dok je trčala na ostrvskoj plaži.

Turisti Shane i Sarah Moffat skočili su da je spasu, objavio je CNN Nine News.

˝Ostala je bez velikog komada mesa na ruci i ima više ugriznih rana po nogama˝, rekao je Shane Moffat za Nine News.

Vođa tog čopora dingo je kasnije eutanaziran, saopćili su iz ministarstva. Također je bio umiješan u nedavne incidente ugriza koji su doveli do hospitalizacije šestogodišnje djevojčice.

˝Iz njegovog ponašanja moglo se vidjeti da se naviknuo na ljude, koji su ga hranili ili su mu tepali radi videa i selfija”, navodi se.

˝Naš prioritet broj jedan je da zaštitimo ljude na K'gariju i očuvamo populaciju wongarija (dingoa), a oni koji očigledno ignorišu pravila za pažnju, zbog društvenih medija, mogu očekivati novčanu kaznu ili pojavljivanje pred sudom˝, rekao je Devery.