Demonstranti su se popeli na krov premijerove vile i prekrili je velikom "uljano-crnom tkaninom", koja se prostire na približno 200 metara kvadratnih.

Kako se može vidjeti na slici koju Greenpeace podijelio na platformi X, ranije poznatoj kao Twitter, dvoje aktivista otkrilo je transparent na kojem je pisalo "Rishi Sunak - profit od nafte ili naša budućnost?".

Sunak nije prisutan u rezidenciji jer je u četvrtak otputovao na porodični odmor u SAD i očekuje se da će biti van zemlje otprilike deset dana.

Velika Britanija je pokrenula novu rundu izdavanja stotina dozvola za istraživanje nafte i plina za lokacije u Sjevernom moru kako bi povećala energetsku sigurnost i nezavisnost, ignorišući pozive aktivista za zaštitu okoliša i Ujedinjenih nacija (UN) da zaustave razvoj novih projekata fosilnih goriva.

Najava britanskog premijera dolazi u trenutku dok naučnici UN-a i aktivisti za zaštitu okoliša pozivaju vlade širom svijeta da ubrzaju prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije nakon ljeta s rekordno visokim temperaturama, suše i poplava povezanih s klimatskim promjenama.