Napad, jedan od najozbiljnijih oblika političkog nasilja usmjerenog na istaknutog vladinog zvaničnika otkako je ubijena bivša premijerka Benazir Bhutto 2007. godine, dogodio se dok je Khan bio u Wazirabadu, u istočnom Pakistanu, predvodeći protestni marš do glavnog grada Islamabada.

Sedamdesetogodišnji Khan zadobio je rane od metka u obje noge i prebačen je u Lahore na liječenje, rekli su zvaničnici. Fawad Chaudhry, viši član Khanove stranke, nazvao je pucnjavu “stopostotno pokušajem atentata”.

Na snimku napada vidi se Khan kako stoji sa svojim pomoćnicima u kontejneru postavljenom na vrhu kamiona dok se polahko kretao kroz gomilu svojih pristalica. Kada su odjeknuli pucnji, Khan i ostali na kamionu su se sagnuli.

Dr. Faisal Sultan, bivši ministar zdravlja koji je liječio gospodina Khana, rekao je na konferenciji za novinare u četvrtak uvečer da je Khan u stabilnom stanju. Sedam ljudi, uključujući Khana, povrijeđeno je u napadu, a jedna je osoba je umrla, rekao je Waqas Nazeer, glasnogovornik policije Pendžaba. On je dodao da je jedan osumnjičeni priveden.

Izljev političkog nasilja dolazi u trenutku velikih napetosti u Pakistanu. Khan je smijenjen s funkcije u aprilu izglasavanjem nepovjerenja nakon što se sukobio s najvišim vojnim vođama zemlje, za koje se naširoko smatra da su nevidljiva ruka koja vodi pakistansku politiku.

Khan je tvrdio da je glasanje dio zavjere vojnog establišmenta i njegovih političkih protivnika da ga svrgnu s vlasti. U mjesecima nakon toga, bivša zvijezda kriketa koji je postao političar zapanjujuće uspješno vratio se u politički život privlačeći hiljade na svoje skupove širom Pakistana.

U strastvenim govorima, on se predstavljao kao mučenik usljed dominantnog prisustva vojske u pakistanskoj politici i zbog podmuklog utjecaja korumpiranih političara, provocirajući duboko ukorijenjenu frustriranost Pakistanaca političkim problemima u zemlji. Okrvavljen od rana, Khan je u četvrtak dokazao to svoje mučeništvo pristalicama širom zemlje.

Čak i prije pucnja politička atmosfera u zemlji bila je puna ličnih napada, a ponekad i nasilja. Kako je Khanova popularnost posljednjih mjeseci rasla, tako se suočavao s rastućim bojem slučajeva koji su protiv njega podizani na sudu, a prošlog je mjeseca pakistanska izborna komisija odlučila da mu oduzme mandat u parlamentu.

Njegove pristalice i mnogi politički analitičari sudske slučajeve protiv njega vide kao dio koordinirane kampanje pakistanskih vlasti da ga sklone iz politike – optužba koju su pakistanski vojni i politički lideri više puta negirali. Sve je to samo ojačalo njegovu popularnost, kažu analitičari, a Khan je pokazao neobičnu sposobnost da izbjegne tipični pakistanski način za marginaliziranje političkih lidera.

U demonstraciji političke snage, Khan i njegove pristalice prošle su sedmice krenuli na dugo očekivani višednevni marš za Islamabad iz Lahorea u pokušaju da izvrše pritisak na vladu da održi opće izbore prije augusta, za kada su zakazani.

Javed Mustafa, pristalica Kahnove stranke, rekao je da je hodao s konvojem od petka, pridružio se hiljadama drugih i marširao svakodnevno do kasno uvečer. Kada se napad dogodio, nastao je haos u masi, rekao je Mustafa.

“Marširao sam daleko iza, ali odjednom sam čuo pucnjeve, a onda je uslijedio stampedo”, kazao je Mustafa (29), koji je nedavno diplomirao računarstvo na univerzitetu u Lahoreu.

U snimku, koji je policija objavila na lokalnim televizijskim stanicama nakon napada, mladić, za kojeg se govori da je u pritvoru, kazao je da je htio ubiti Khana i da je djelovao sam.

“Imran Khan vodio je ljude na krivi put”, rekao je čovjek. “Nisam mogao ovo toleriratio. Zato sam ga pokušao ubiti. Samo sam pokušao da ubijem Imrana Khana i nikog drugog.”

Najmanje jedan viši pomoćnik Imrana Khana, senator Faisal Javed Khan, bio je među ranjenima u napadu, javljaju lokalni mediji. Na fotografijama, koje kruže društvenim mrežama, vidi se pomoćnik, koji često pomaže okupljenima na protestima bivšeg premijera, obučen u bijelo i poprskan krvlju. Činilo se da nije ozbiljno povrijeđen.

Premijer Shehbaz Sharif odmah je osudio napad i zatražio izvještaj o tome od Ministarstva unutrašnjih poslova.

“Molimo se za brzi oporavak Imrana i drugih povrijeđenih”, naveo je u saopćenju. “Nasilju ne bi trebalo biti mjesta u politici.”

Lideri Kahnove stranke PTI obećali su da će se “Dugi marš” Imrana Khana na Islamabad vratiti na ulice nakon što se bivši premijer oporavi.

Nekoliko trenutaka nakon pucnjave Khanov pomoćnik Chaudhry održao je strastveni govor pristalicama PTI-ja.

“Pozivam sve pristalice PTI-a širom Pakistana da se osvete za napad na Imrana Khana”, povikao je. “Naša stranka je mirna stranka, ali naš vođa je napadnut oružjem.”

Bliski pomoćnik Imrana Khana, Asad Umar, objavio je video izjavu u kojoj optužuje premijera, ministra unutrašnjih poslova i visokog dužnosnika pakistanskih obavještajnih službi da su organizirali napad. Izjava je pojačala nedavnu političku retoriku Imrana Khana koja je bila usredotočena na ideju da moćni ljudi u vladi kuju zavjeru da ga uklone iz politike.

U četvrtak uvečer u nekoliko većih gradova pristalice PTI-a izašle su na ulice i blokirale glavne puteve kako bi iskazale svoje protest zbog napada. U Karačiju su demonstranti u nekoliko kvartova zapalili gume, što je izazvalo velike saobraćajne gužve.

“Imran Khan bori se s postojećim moćnim sistemom ne za sebe već za buduće generacije”, rekao je Inayat Khattak, lider stranke, koji je predvodio protest u Karačiju. “Sada je vrijeme da svi u zemlji stanu uz gospodina Khana.”

(Izvor: The New York Times)