Argentina je u finalu na Lusail stadionu savladala reprezentaciju Francuske nakon izvođenja penala. Regularnio dio utakmice završen je rezultatom 2:2. Argentina je bila mnogo bolja u prvom poluvremenu i stigla do prednosti od dva gola, koje su postigli Lionel Messi iz penala i Angel Di Maria, da bi pred kraj utakmice Francuska dala dva gola i odvela utakmicu u produžetke, oba je postigao Kylian Mbappe. I jedna i druga ekipa do prvog gola došle su nakon penala. U produžecima je Argentina povela golom Messija, a Francuska izjednačila golom Mbappea iz penala. Redale su se šanse do posljednje sekunde meča, ali golova nije bilo, pa su odlučili penali. Uspješnija je bila Argentina. Na ovoj utakmici Mbappe je pogodio čak tri penala.  

Argentinski kapiten Messi je došao do osmog gola na turniru, a istovremeno je ispisao nove stranice historije svjetskog fudbala. Postao je prvi igrač u historiji svjetskih prvenstava koji je postigao minimalno po jedan gol u svakoj utakmici nokaut faze. Pogađao je protiv Australije, Holandije, Hrvatske i sada protiv Francuske. Leo Messi je večeras osvojio posljednji trofej koji mu nedostaje u bogatoj nogometnoj karijeri i to u posljednjoj utakmici na svjetskim prvenstvima u dresu reprezentacije Argentine.

Brojne poznate poznate ličnosti gledale su veliko finale na Lusail stadionu u Kataru, među kojima su i predsjendik Turkiye Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Francuske Emmanuel Macron i brojni drugi.