Arapski i muslimanski lideri okreću se Kini kako bi pokušali povećati pritisak na Sjedinjene Američke Države i Izrael da pristanu na formalni prekid vatre u Pojasu Gaze, čime Peking ima još jednu priliku da poveća svoj diplomatski utjecaj i prisustvo u regiji kojom tradicionalno dominira Washington.

Ministri vanjskih poslova Saudijske Arabije, Egipta, Jordana, Indonezije i Palestinske vlasti – svi ključni saveznici ili partneri SAD – posjećuju Peking u ponedjeljak i utorak. Njihov cilj je stvaranje pritiska izvan Zapada da se zaustave izraelske vojne operacije i pokrenu novi napore za uspostavljanje nezavisne palestinske države.

“Moramo nastojati da brzo riješimo ovu krizu i stavimo tačku na rat koji se vodi protiv Gaze”, rekao je saudijski ministar vanjskih poslova princ Faisal bin Farhan u subotu u Bahreinu.

Ranije ove godine Peking je iznenadio Bidenovu administraciju uspješnim posredovanjem u normalizaciji odnosa između Saudijske Arabije i Irana. Napore Kine da podrži primirje u Gazi, čak i ako su uglavnom retorički, rado prihvataju bliskoistočne i islamske zemlje, koje su izrazile sve veće protivljenje američkoj podršci vojnoj kampanji Izraela i optužuju jevrejsku državu za počinjenje ratnih zločina.

“Nastavit ćemo raditi sa svim stranama na prestanku vatre, deeskalaciji sukoba, humanitarnoj pomoći i konačno, trajnom miru između Palestine i Izraela kroz rješenje s dvije države”, izjavio je glasnogovornik kineske ambasade u Washingtonu Liu Pengyu za portal Semafor.

Kineski visoki diplomat Wang Yijem rekao je da je Peking “dobar prijatelj i brat arapskih i muslimanskih zemalja”, dodajući da je “uvijek čvrsto podržavao pravednu stvar palestinskog naroda da obnovi svoja legitimna nacionalna prava i interese”.

"Ovdje smo da pošaljemo jasan signal: to znači da moramo odmah zaustaviti borbe i ubistva, moramo odmah isporučiti humanitarne zalihe u Gazu", rekao je nakon što je stigao u Peking saudijski ministar vanjskih poslova princ Faisal bin Farhan Al Saud.

Vodeće zemlje takozvanog globalnog juga, poput Indonezije, Južne Afrike i Brazila, također pozivaju na prekid vatre u Gazi. Delegacija u Kini, predvođena Saudijskom Arabijom, očekuje da će tokom sedmice posjetiti i neke od ovih zemalja.

Nakon napada Hamas od 7. oktobra i genocida koji je uslijedio, Bidenova administracija ponovo je uspostavila veliko vojno prisustvo na Bliskom istoku. To uključuje raspoređivanje udarnih grupa nosača na Sredozemno i Crveno more i nove baterije proturaketne odbrane. Ali puna podrška Washingtona izraelskoj kampanji očigledno riskira da otuđi Washington od mnogih njegovih najbližih arapskih saveznika i omogući otvaranje kineskoj diplomatiji.

Rastuća izolacija Sjedinjenih Američkih Država u regionu bila je očigledna ovog vikenda kada se predstavnik Bijele kuće za Bliski istok Brett McGurk pridružio konferenciji s arapskim liderima u Bahreinu. McGurk je tokom događaja naglasio potrebu Izraela da demontira Hamasove vojne kapacitete kako bi se zaštitio od budućih napada. Ali on je također rekao okupljenima da je Bidenova administracija podržala “pauzu” u borbama za evakuaciju talaca i povećanje humanitarne pomoći civilima u Pojasu Gaze.

“Djelomično je bila namjera Hamasa i drugih 7. oktobra da pokvare budućnost stabilnosti, integracije i mira”, rekao je McGurk. “I neće uspjeti.”

Ali prisutne arapske diplomate oštro su kritizirale SAD jer nisu izvršile pritisak na Izrael da pristane na potpuni prekid vatre. I upozorili su Washington da ne očekuje da arapske države pošalju trupe za stabilizaciju pojasa Gaze nakon završetka izraelske vojne ofanzive. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da njegova vojska neće ostati u Gazi kao okupatorska snaga. Ali on je također omalovažio ideju Palestinskih vlasti, koje nadgledaju Zapadnu obalu, da preuzmu kontrolu nad Gazom, podižući neizvjesnost u vezi s izlaznom strategijom Izraela.

“Neće arapske trupe ići u Gazu. Nećemo biti viđeni kao neprijatelji”, rekao je u subotu jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi, koji je dio arapske delegacije koja treba posjetiti Kinu. “Hamas nije stvorio sukob. Sukob je stvorio Hamas. Ne možete bombardirati ideju da ne postoji.”

Arapski lideri u Manami također su pokrenuli ideju da Ujedinjene nacije efikasno nametnu Izraelu rješenje o dvije države. Sjedinjene Američke Države nikada ne bi prihvatile takvu shemu – posebno u svjetlu prijetnji koje Izraelu predstavljaju milicije koje podržava Iran sa svih njegovih granica, kažu američki i drugi zapadni zvaničnici. Ali ovi komentari su signalizirali frustraciju Arapa podrškom Washingtona Izraelu u regiji.

“Kao što sam već rekao, ne nedostaje inicijativa za regionalne i međunarodne mirovne napore“, rekao je saudijski princ Turki al Faisal, bivši ambasador u Washingtonu. “Međutim, još je potrebno raditi na implementaciji rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a koje se tiču ​​ovog pitanja i nametati njihovu provedbu kao što se dogodilo u Iraku i drugim zemljama.”

Kina se okrenula prema Palestincima od napada 7. oktobra. Uglavnom se uzdržavala čak i od spominjanja Hamasa u svojim javnim izjavama. I više puta je pozivala Izrael da prekine svoje vojne operacije u Pojasu Gaze.

“Bolnica Dar Al-Shifa oličenje je tekuće humanitarne krize u Gazi”, rekao je u nedjelju glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning. “Kina poziva na hitan prekid vatre i jačanje humanitarne pomoći kako bi se olakšala situacija na terenu.”

Kina je također pozvala na nastavak dugo uspavanih pregovora između Izraela i Palestinaca kako bi se stvorilo rješenje o dvije države. Specijalni kineski izaslanik za Bliski istok Zhai Jun bio je na turneji po regiji posljednjih sedmica i naglasio potrebu za nastavkom bliskoistočnog mirovnog procesa, signalizirajući veću ulogu Pekinga.

(Izvor: Semafor)