Ekstremistički premijer Izraela Benjamin Netanyahu, 4. marta je ponovio da je odluka Međunarodnog kaznenog suda (ICC) o pokretanju istrage o ratnim zločinima na palestinskim teritorijima "antisemitska".

"Suočeni s antisemitskom odlukom ICC-a u Den Haagu, samo je jedan odgovor: boriti se za istinu svom snagom, u cijelom svijetu, i zaštititi naše vojnike", napisao je Netanyahu na Twitteru. 

Tužilaštvo Međunarodnog kaznenog suda (ICC) objavilo je toga dana da će otvoriti formalnu istragu o ratnim zločinima na palestinskim područjima koja će obuhvatiti obje strane u sukobu. Izraelski šef diplomacije Gabi Ashkenazi ranije je odbacio odluku ICC-a o provođenju istrage.

Palestinska samouprava pozdravila je odluku. To je "dugoočekivani korak koji ide u prilog neumornoj palestinskoj borbi za pravdu i odgovornost, što su neophodni stupovi mira koji palestinski narod traži i zaslužuje", saopćilo je Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova. Iako su i Hamasove akcije pod lupom, i ova je vojno-politička organizacija pozdravila odluku tužiteljstva ICC-a, branivši svoje akcije kao "legitiman otpor". Odluka je donesena nakon što je ICC 5. februara odlučio da je nadležan u tom slučaju, što su Washington i Jeruzalem odbacili, dok je Palestinska samouprava pozdravila.

"Odluka da se otvori istraga uslijedila je nakon mukotrpne preliminarne istrage koju je proveo moj ured, koja je trajala gotovo pet godina", izjavila je odlazeća tužiteljica Fatou Bensouda. "Naša glavna briga moraju biti žrtve zločina, i palestinske i izraelske, proistekle iz dugog ciklusa nasilja i nesigurnosti koji su uzročili duboku patnju i očaj na svim stranama", istaknula je.

"Moj ured će zauzeti isti principijelan, nepristran pristup kao u svim situacijama za koje je nadležan."

Izjave izraelskih vlastodržaca o antisemitizmu nisu novost. Kada god bi međunarodna zajednica uspjela postići konsenzus oko neke odluke ili postupka koji agresivnoj izraelskoj politici nije odgovarao, i laburisti i konzervatici, kao i najgori jevrejski šovinisti pozivali su se na antisemitizam. Svako neslaganje s političkim potezima cionističke države, od njezina osnivanja, na teritoriji većoj od dodijeljene po planu particije, do okupacije Zapadne obale, Gaze, Sinaja i Golana, ilegalne izgradnje jevrejskih naselja na palestinskim teritorijama, neljudskog tretmana palestinskih zatvorenika, bombardiranja gusto neseljenih područja, do ratnih zločina, svaki je, pa i miru najskloniji šef države ili vlade cionističkog entiteta proglašavao anisemitizmom.

Time je, vrlo uspješno, ušutkavao i dalje ušutkava glasove otpora agresivnim politikama svih izraelskih režima dosada. Jedan od najekstremnijih izraelskih premijera, Benjamin Netanyahu, naravno, razočarao bi sve kada tu besmislenu optužbu ne bi ponovio, i to već drugi puta nakon odluke ICC-a. Američko protivljenje ne predstavlja iznenađenje jer su SAD, nizom pogrešnih odluka Rooseveltove, Trumanove i Eisenhowerove administracije bile prisiljene postati stalnim zaštitinikom Izraela jer su do tada sve arapske saveznike uglavnom izgubile. Antisemitizam se redukcionistički koristi kao u Evropi skovan termin za netrpeljivost prema Jevrejima koji je uvod u pogrome i holokaust i ima veliku specifičnu težinu u političkom govoru, težinu automatske i potpune diskvalifikacije oponenta. Tada cionistička politika i ne treba argumente.