Angela Merkel neće napustiti dužnost njemačke kancelarke do sljedeće sedmice, no u četvrtak navečer održana je vojna ceremonija u njenu čast, uz njen izbor muzike. Tokom njenih 16 godina na mjestu kancelarke ljudi su je imali priliku dovoljno upoznati, ali su ipak bili iznenađeni muzikom koju je izabrala za svoje umirovljenje.

Angela Merkel je strastvena ljubiteljica umjetnosti koja se konzumira ušima, ali prema njenim riječima „uglavnom voli klasični muziku“, a redovna je i posjetiteljica festivala u Bayreuthu na kojem se izvode djela kompozitora Richarda Wagnera.

Stoga je bilo pravo iznenađenje što je njemačka punk pjevačica Nina Hagen bila jedan od njena tri muzička izbora na svečanosti održanoj u četvrtak. Druga dva djela bila su poprilično standardna – popularna pjesma Hildegarda Knefa pod nazivom „For Me It Should Rain Red Roses“ i himna iz 18. stoljeća. Ipak, Ninin istočnonjemački hit iz 1974. godine u velikoj mjeri odudara. „Zaboravio si film u boji“ ili, u originalu, „Du hast den Farbfilm vergessen“ govori o dečku po imenu Michael koji pjevačicu vodi na odmor i uzima crno-bijeli film za kameru.

„Niko nam neće vjerovati kako je ovdje bilo lijepo, haha, haha“, pjeva Nina Hagen, očito se referirajući na monotonu staru komunističku Istočnu Njemačku.

Obje su žene u srednjim šezdesetim godinama, ali inače imaju malo toga zajedničkog. Čak su se i sukobile tokom jednog televizijskog talk showa o temi zloupotrebe droga 1992. godine. Hagen je postigla veliki uspjeh i u Njemačkoj i u inozemstvu, nastupajući na engleskom za BBC-jev „Old Gray Whistle Test“ 1980. godine, sa svojim „opernim“ tipom punka.

Bilo kako bilo, ovaj muzički izbor je uveliko impresionirao Nijemce, koji ga vide kao dokaz potcijenjenog smisla za humor Angele Merkel. Smatra se da gotovo svaki drugi Nijemac i istoka zemlje zna ove stihove napamet, piše list Tagesspiegel.