Viši stručnjak State Departmenta za izraelsko-palestinski sukob i skeptik prema vođenju izraelskog rata u opkoljenom Pojasu Gaze od strane predsjednika Joea Bidena podnio je ostavku, navodi se u izvještaju objavljenom u petak.

Andrew Miller, zamjenik pomoćnika državnog sekretara za izraelsko-palestinska pitanja, bio je kritičar pristupa "medvjeđeg zagrljaja" predsjednika Joea Bidena prema Izraelu tokom rata, a ljudi koji ga poznaju opisuju ga kao čvrstog zagovornika palestinskih prava i državnosti, objavio je list Washington Post.

Miller je kolegama rekao da napušta svoju funkciju jer je rijetko bio u prilici da vidi porodicu tokom izraelskog osmomjesečnog rata, te da bi, da nije bilo njih, radije ostao na svom poslu da bi se „borio za ono u šta vjeruje ”, prenio je Post.

Njegova ostavka dolazi nakon odlaska najmanje osam drugih zvaničnika Bidenove administracije koji su otišli u znak protesta zbog rata u Gazi, i predsjednikovog dosadašnjeg odbijanja da prekine vezu s izraelskom vladom. Ali Millerova ostavka je značajna jer označava odlazak najvišeg zvaničnika s ulogom u kreiranju izraelsko-palestinske politike.

State Department nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar, ali je glasnogovornik Matthew Miller potvrdio odlazak u izjavi Washington Postu, rekavši: "Andrew je svaki dan donosio duboko iskustvo i oštru perspektivu za stolom."

"Svima je ovdje žao što ga vide kako odlazi, ali želimo mu sve najbolje u sljedećim nastojanjima", dodao je.

Jedan američki zvaničnik je rekao da je Miller tražio da SAD efikasnije iskoriste svoju moć nad izraelskom vladom, uključujući značajnu vojnu, ekonomsku, političku i diplomatsku podršku koju pruža Tel Avivu.

"On svakako pripada progresivnim zvaničnicima administracije kada je u pitanju region, uključujući Izrael i Palestinu, ali također nikada nije bio tip čovjeka koji 'lomi preko koljena'", rekao je zvaničnik. “On je uvijek zagovarao da Sjedinjene Države trebaju podržati palestinska prava i državnost, ali njegovo zagovaranje dok je bio u vladi općenito je bilo tiho i odmjereno.”