Prema predviđanjima, Brazil bi 2050. godine mogao biti među deset velikih svjetskih ekonomskih sila. Ta bi južnoamerička država tada čak prestigla Francusku i Rusiju, a nekoliko godina kasnije, 2075. godine, i Njemačku i SAD te Veliku Britaniju. Nadalje, učvrstila bi se kao "velesila" Južne Amerike. Procjene su to Goldman Sachsa u njihovom izvještaju o globalnoj ekonomiji.

Studija pod nazivom "Put do 2075: veličina i mogućnosti tržišta kapitala" objavljena je početkom 2023. U njoj je vodeća kompanija u području investicijskog bankarstva pripremila rang-listu sastavljenu od 104 zemlje do 2050. a također i 2075. godine, u kojoj odražava evoluciju različitih nacija u sljedećih pedeset godina.

Moć planete bila bi u rukama tri priznata diva, poput Kine, Sjedinjenih Država i Indije, iako bi New Delhi vjerojatno u drugoj polovici stoljeća prestigao Washington, dok bi Peking ostao na prvom mjestu. Brazil bi, sa svoje strane, ušao među prvih 10 prije sredine 21. stoljeća, ostajući na osmom mjestu i 2050. i 2075. godine. Nije to jedina frapantna stvar u ovim prognozama, jer bi u drugoj polovini stoljeća Francuska, Japan i Rusija nestale iz "top deset" u koju bi ušli Nigerija, Pakistan i Egipat, koji bi bili peti, šesti odnosno sedma svjetska sila.

Sa svoje strane, Indonezija bi bila vrlo blizu Kini, Indiji i Sjedinjenim Državama, dok bi Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo gubile ekonomsku moć kako godine prolaze, ostajući iza Brazila 2075. Štaviše, bile bi jedine dvije evropske zemlje među deset glavnih sila sa stoljećem koje se približava kraju.

Među glavnim kriterijima koje uzimaju u obzir u svojim analizama su političko vodstvo, ekonomski rast, vojna snaga, savezi s drugim nacijama i globalni utjecaj koji uključuje sposobnost vršenja vlasti i dominacije nad ostatkom teritorija. Smatra se da ovi faktori uključuju Brazil kao "supersilu" koja će biti među glavnim svjetskim silama u narednim godinama. Znak značajnog rasta, jer je tu zemlju 2022. Goldman Sachs smatrao "jedanaestom silom", iza zemalja poput Italije ili Kanade.

Jedna od glavnih tačaka koju treba uzeti u obzir u vezi s ovim rastom odnosi se na pripadnost Brazila BRICS-u. Ovaj blok, koji je Brazil formirao zajedno s Rusijom, Indijom, Kinom i Južnom Afrikom, danas uključuje zemklje poput Irana, Egipta, Etiopije, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata a one su te koje određuju međunarodne cijene nafte i plina.

Godine 2021. BDP zemalja BRICS-a premašio je BDP G7 zemalja koje čine Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Države, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija i Japan. Do 2024. razlika između oba bloka se povećala, zbog sukoba u Ukrajini i Izraelu. Kako objašnjavaju stručnjaci američkim medijima, Kina ima za cilj povećati svoju moć, i zbog toga jača veze s Iranom i Rusijom.  Najveću korist u tim geopoliutičkim igrama imat će Brazil koji bi iskoristio svoj status na južnoameričkom kontinentu za povećanje svoje moći.