Prijetnja je uslijedila nakon što je Joe Biden ponovio svoje obećanje da će poduzeti mjere u vezi sa prošlosedmičnom odlukom Rijada da smanji proizvodnju nafte za 2 miliona barela dnevno, za koju su demokrate rekli da bi pomogla da se "napaja ratna mašina Vladimira Putina" i naškodila američkim potrošačima.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, Jake Sullivan, rekao je novinarima da američki predsjednik također razmatra mogući prekid prodaje oružja kao dio šireg preispitivanja odnosa SAD-a sa Saudijskom Arabijom, ali da nijedan potez nije neizbježan.

Na Capitol Hillu, gnjev zbog saudijskog poteza bio je mnogo opipljiviji, kao i želja za brzom i specifičnom odmazdom prema ključnom savezniku na Bliskom.

Tenzije s Washingtonom i obećanje da će se "rebalansirati" odnosi između dvije zemlje mogli bi imati efekte daleko šire cijena goriva, od određivanja budućnosti očiglednog savezništva između Rusije i saudijskog prestolonasljednika, pregovora oko Irana i finansijske snage Moskve u njenom nastavak napada na Ukrajinu.

„Pružamo mnogo toga ne samo u oružju, već i u odbrani, saradnji i zajedničkim odbrambenim inicijativama Saudijcima. Oni dobijaju skoro 73% svog oružja iz Sjedinjenih Država”, rekao je Ro Khanna, demokratski kongresmen iz Kalifornije i dugogodišnji kritičar Kraljevstva.

“Da nije bilo naših tehničara, njihovi avioni bukvalno ne bi letjeli… mi smo bukvalno odgovorni za cijelo njihovo zrakoplovstvo” rekao je on i dodao: “Ono što mnoge od nas u Kongresu muči je nezahvalnost.”

Richard Blumenthal, demokratski senator iz Connecticuta koji radi s Khannom na prijedlogu zakona za smanjenje prodaje, također je ukazao na šire zabrinutosti za sigurnost.

"Mi prodajemo visoko osjetljivu tehnologiju, naprednu tehnologiju, zemlji koja se svrstala uz našeg protivnika - Rusiju - koja čini terorističke ratne zločine u Ukrajini", rekao je. “Dakle, postoji moralni imperativ, ali i imperativ nacionalne sigurnosti.”

“Nadamo se da će ovaj zakon dati poticaj Saudijcima da to preispitaju i preokrenu”, rekao je on. „Još ima vremena. Smanjenje isporuke nafte stupa na snagu tek u novembru.”

S druge strane Saudijska Arabija odbacila je optužbe da se iza odluke grupe proizvođača nafte OPEC+ da smanje proizvodnju za dva miliona barela dnevno kriju politički motivi.

"Saudijska Arabija ne politizuje naftu. Mi ne vidimo naftu kao oružje. Vidimo naftu kao našu robu. Naš cilj je da unesemo stabilnost na tržište nafte", izjavio je za CNN saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir.

Dodao je da je odluka bila čisto ekonomska "kako bi se održala stabilnost na naftnim tržištima".

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznici, poznati kao OPEC+, dogovorili su se 5. oktobra da od novembra smanje proizvodnju za dva miliona barela dnevno u odnosu na nivoe proizvodnje iz augusta.