U svom istraživanju došli su do ruskih tvrtki Tetis i Promtehnologija (proizvođač snajpera Orsis) sa sjedištem u Moskvi i koje su pod sankcijama Sjedinjenih Država. One po tom istraživanju nabavljaju metke američkog proizvođača Hornadya pod carinskom deklaracijom "lovačke municije", ali senzacionalno je da trag šverca vodi "balkanskom rutom".

Naime, u Politicu navode slovensku firmu Valerian vlasnika Gašpera Heybala kao posrednika. Gašper Heybal je prethodno radio za američkog vojnog dobavljača Voodoo Tactical.

- Promtehnologija je od oktobra podnijela četiri prijave koje pokrivaju pošiljke od 460.000 jedinica opisanih kao "lovačke patrone Orsis" - većina je tipa 338 Lapua Magnum. U njima je kao dobavljač navedena slovenska firma Valerian - navodi Politico. Firma Valerian, nalazi se, kako pišu, "u selu udaljenom oko 40 minuta vožnje jugoistočno od slovenske prijestolnice Ljubljane", a uoči ruske invazije na Ukrajinu osnovana s kapitalom od 7500 eura.

Na svojoj web stranici Valerian ima slogan: "Naš cilj je opremiti vas za vašu misiju, kakva god ona bila i kkuda god išli". Heybal je u razgovoru za Politico porekao da je Valerian slao municiju u Rusiju: "Ne prodajemo nikakvo... vatreno oružje ili municiju, a također postoji embargo na prodaju u Rusiju", rekao je Heybal. U naknadnoj e-poruci Heybal je rekao: "Prvo, moramo naglasiti da ne znamo, niti razumijemo kako se naziv naše firme, Valerian d.o.o., pojavljuje na carinskoj deklaraciji" te da se "Valerian tamo ne navodi kao dobavljač nego kao proizvođač, a to nije moguće jer mi ne proizvodimo municiju. Uz to, i dalje ne shvatamo kako bi se naše ime moglo pojaviti u toj deklaraciji. Drago nam je što ste nam skrenuli pažnju na ovo kako bismo mogli shvatiti šta se događa."

- Nadležne službe u Republici Sloveniji već su pokrenule odgovarajuće postupke kako bi istražile činjenice u vezi s tom firmom, rekao je, pak, jedan slovenski diplomat za Politico dodajući da će provjeriti moguće preusmjeravanje robe iz drugih država u Rusku Federaciju. - Slovenija čvrsto podupire Ukrajinu te smo podržavali sve pakete sankcija, a posebno ovaj protiv zaobilaženja - ističe taj slovenski diplomat.

Politico navodi, da nakon uvođenja sankcija, zbog ruske agresije na Ukrajinu, Rusija pribjegava raznim metodama "bajpasiranja" preko "crnog tržišta" i država "posrednika" koje se nisu priključile embargu. Politico tako navodi srednjoazijsku državu Kirgistan koja je i inače targetirana kao jedna od najvažnijih zemlja preko koje Rusija nabavlja zapadnu robu koja im je nedostupna. I slovenski diplomat je rekao da, iako Valerian nikada nije zatražio odobrenje za izvoz oružja ili municije u Rusiju, ipak je isporučio "pojedinačne dijelove" u Kirgistan. U Bruxellesu i Washingtonu razmišljaju da se uvedu i sankcije protiv Kirgistana, upravo kako bi dodatno otežali Rusiji nabavku zapadne tehnologije, koja im je važna za proizvodnju oružja.

Naime, gotovo u svim ruskim "oružjima i oruđima" ugrađuju se i zapadne komponente koje Rusija sama ne može proizvoditi. Inače, i američki proizvođač Hornady za Politico kategorički tvrdi da "ne izvozimo ništa u Rusiju i nemamo izvoznu dozvolu za Rusiju od 2014. Ne podržavamo bilo kakvu prodaju našeg proizvoda bilo kojem ruskom kurvinom sinu i ako uspijemo saznati kako su ga stekli, ako se pokaže tačnim, poduzet ćemo sve moguće korake da to zaustavimo."