Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se povodom dogovora i zapisnika sa sastanka koalicionih partnera na državnom nivou održanom u Lkatašima.

Za prijedloge koji se tiču izmjena Izbornog zakona naveli su da "govore mnogo o izborima, ali malo o izbornom integritetu", što bi se moglo shvatiti kao da je ostavljen prostor za manipulaciju izbornim razultima.

- Prijedlozi sadržani u dokumentu napisanom u Laktašima 18. januara govore mnogo o izborima, a vrlo malo o izbornom integritetu. Kao što su Sjedinjene Američke Države već napomenule, jedini legalni način da se odgovori na presude Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa Predsjedništvom je kroz ustavne amandmane.

Drugi prijedlozi u dokumentu bi ojačali postojeći neodgovorni sistem i pomjerili stranačku politiku u Bosni i Hercegovini ka oligarhiji, što je upravo pogrešan smjer za demokratiju u zemlji. Čini se da je terminologija koja se odnosi na skeniranje glasačkih listića osmišljena na način da sačuva opcije za izbornu prevaru kojom su bili opterećeni i izbori u oktobru 2022., a ne da osigura da se glasački listić svakog građanina računa kao dat.

Konačno, reforma biračkih odbora koja smanjuje kontrolu političkih stranaka nad ovim tijelima je ključna za jačanje demokratije u zemlji - istaknuto je u saopćenju objavljenom na zvaničnom Twitteru Ambasade SAD-a u BiH.