Prvi astronaut iz Türkiye trebao bi poletjeti u orbitu početkom januara, za samo nekoliko sedmica, objavio je u četvrtak visoki državni dužnosnik.

“Počevši od 9. januara, pukovnik Alper Gezeravcı učestvovat će u svemirskoj misiji sa španskim, italijanskim i švedskim astronautima”, napisao je ministar industrije i tehnologije Mehmet Fatih Kacır na X-u, nekadašnjem Twitteru.

Tokom dvosedmične misije AX3 Gezeravci će učestvovati u 13 naučnih eksperimenata na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), najavio je ministar.

“Označite datum na kalendaru, misija Ax3 počet će 9. januara 2024. Polijećući s Floride, naša će evropska posada letjeti na SpaceX Dragonu do Space_Stationa”, saopćila je organizacija Axiom Space na svojoj službenoj web stranici te na računima na društvenim mrežama. Inače, Axiom Space je američki privatno finansirani developer svemirske infrastrukture sa sjedištem u Hustonu, u Teksasu.

Türkiye je odabrala Gezeravcija, pilota F-16 turskih zračnih snaga, kao prvog budućeg “svemirskog putnika”. Država je 2018. godine osnovala Tursku svemirsku agenciju (TUA) i objavila svoj svemirski program 2019. godine, kao i namjeru slanja misije s posadom u svemir.