Alhambra, džamija u Córdobi, seviljska Giralda... Sve je na prodaju u metaverzumu. Od objave Marka Zuckerberga da je njegova firma Facebook preimenovana u 'Meta', taj je termin počeo preplavljati društvene mreže. Metaverzum, koncept i više nego poznat tehnološkim stručnjacima, postao je tema razgovora prosječnog korisnika, koji je do tada jedva pomišljao na virtuelnu ekspanziju izvan društvenih mreža.

Koncept se može činiti složenim a priori, ali poslovni model je jednostavan: stvaranje nove virtuelne stvarnosti putem različitih platformi, kao što je slučaj sa Next Earth koji prave svoje moguće tržište. To je ogromna ekspanzija koja djeluje bez ograničenjaali samo i isključivo na dotični metaverzum.

Dakle, može se kupovati zemljište i zauzimati prostore, kao da se radi o video igrici, iako činjenica da je zamišljena gotovo kao paralelna ekonomija u budućnosti daje poticaj da se misli da je riječ o višoj stepenici.

Postoji mnogo metaverza, kao i firmi koje su posvećene stvaranju jednog. Tamo su korisnici ti koji stvaraju stvarnost i sve je, bez ograničenja, na prodaju. Ako govorimo o Alhambri u Granadi, na primjer, ona je već gotovo u cijelosti kupljena. Za dobar dio spomenika jedan korisnik potrošio je oko 70 dolara. Naravno, dijeli ga s deset drugih. Ono što kupuju su parcele od po 100 metara.

Riječ je o rastućem tržištu i platformi koja će, kada od pukog weba identičnog Google Earthu pređe u vlastiti metaverzum, sa svojim avatarom za svakog korisnika i životom u njemu, vlasništvo nad mjestima biti važno. Biće važno živjeti u palači u Granada a ne u nekoj straćari.

Osim pravnih problema eksploatacije brenda svakog spomenika, glavni pokazatelj da je ekonomija i materijalni svijet kakav poznajemo u opasnosti od preokreta je funkcioniranje ovog tržišta.

Općenito govoreći, NFT je 'Not Fungible Token'. Valuta razmjene je kriptovaluta, ona koja je stvorena ili odabrana za nju, u ovom slučaju Ethereum, a ekonomski scenario u kojem se kreće je blockchain tehnologija.

U slučaju NextEartha, čini se da stvari idu jako dobro za ove prve špekulante, uzimajući u obzir da, ako pogledamo primjer Alhambre, teritorija općenito košta oko 4000 dolara u usporedbi s početnom investicijom od samo oko 300 dolara. Korisnik koji je kupio te 693 parcele trenutno ima profitnu maržu od 1000%.

Korištenje koje će biti dato tim prostorima kada 2D karta nastavi graditi taj metaverzum moglo bi paradoksalno biti vrlo slično onome što im je dano u stvarnosti. Od naplate ulaznice za posjetu pa čak i do modifikacije njenog izgleda. Sve to ostavlja brojna pitanja o budućnosti zamišljenoj za sve nas.