Predsjednik Bjelorusije, Aleksandar Lukašenko, pohvalio je danas u Minsku Milorada Dodika jer "štiti interese pravoslavaca" na zapadnom Balkanu, dok mu je Dodik uzvratio zahvalom na političkoj podršci.

Dodik boravi u radnoj posjeti Bjelorusiji u trenutku kada je suočen sa sve oštrijim kritikama Zapada zbog secesionističke politike i podrivanja stabilnosti BiH. Dodik je zbog toga pod sankcijama SAD i Velike Britanije, dok je Njemačka uskratila finansijsku potporu vlastima Republike srpske.

Dodik je kazao kako se s Lukašenkom, autoritarnim bjeloruskim predsjednikom, dobro razumije jer su obojica pod zapadnim sankcijama pa je tim prije važnije da sarađuju. Pohvalio se kako je zahvaljujući vlastima Rs blokirano nastojanje da se Bosna i Hercegovina pridruži zapadnim sankcijama protiv Bjelorusije zbog njene podrške ruskoj agresiji na Ukrajinu te je kazao kako se raduje jer Bjelorusija "uspješno odolijeva sankcijama".

"On (Lukašenko) je živa legenda", kazao je Dodik novinarima nakon susreta s bjeloruskim diktatorom za kojega je kazao kako mu je poput brata. U kraćoj snimci koja je postala dostupna nakon njihovog susreta Lukašenko je u uvodnom dijelu kazao kako "zna da Dodiku nije lako", ali je bitno da se "čvrsto drži u odbrani pravoslavnog naroda" i u tome može računati na podršku Bjelorusije. "Pažljivo pratimo stanje na Balkanu", kazao je Lukašenko pojašnjavajući kako danas samo snaga nešto znači.

Dodik je u nedjelju medijima u manjem bh. entitetu kazao kako nije došao u Minsk tražiti "oružje ili nešto iracionalno", nego dobiti političku podršku za svoje djelovanje. Najavio je kako će odmah nakon posjete Bjelorusiji otputovati u Rusiju.