1. mogla bi biti još toplija od "zapanjujuće" vruće 2023., koja je obilježena ekstremnim — i često smrtonosnim — vremenskim i klimatskim pojavama širom svijeta.

Toplija 2024. potvrdila bi hipotezu da se globalno zagrijavanje ubrzava.

"Ako stvari slijede normalan obrazac, 2024. bi trebala biti malo toplija od 2023. Ali 'normalni obrazac' možda više ne postoji", rekao je Andrew Dessler, klimatski znanstvenik sa teksaškog univerziteta A&M.

"U svakom slučaju, to će sigurno biti jedna od najtoplijih godina u povijesti."

Kombinacija globalnog zatopljenja uzrokovanog ljudskim djelovanjem zbog izgaranja fosilnih goriva za energiju, zajedno s krčenjem šuma, plus drugi faktori poput prirodnog El Niña, potaknuli su rekordnu toplinu 2023. godine, zaprepastivši mnoge u znanstvenoj zajednici.

Katastrofe poput smrtonosnih poplava u Libiji i Grčkoj, do dosada neviđene globalne prosječne temperature, zajedno s rekordno visokom temperaturom okeana, među ostalim prekretnicama, dogodile su se ove godine.

Studije su povezale mnoge od tih događaja izravno s klimatskim promjenama.

To je dovelo do rasprave među nekim klimatskim znanstvenicima o stopi globalnog zatopljenja, koja je počela ubrzavati 1970-ih, a sada dobija novi zamah.

Postoji jak El Niño fenomen u tropskom dijelu Tihog okeana. Takve pojave karakteriziraju temperature okeana koje su u blizini ekvatora više od prosjeka, osobito od središnjeg Pacifika prema istoku, zajedno s promjenama u vremenskim obrascima koje mogu odjeknuti globalno.

Događaji El Niña također povećavaju površinske temperature okeana.

Deke Arndt, koji je na čelu NOAA-inog Nacionalnog centra za informacije o okolišu (NCEI), uspoređuje tok zagrijavanja uzrokovanog ljudskim djelovanjem i prirodno promjenjivog zagrijavanja s vožnjom pokretnim stepenicama.

Tokom El Niña, čovjek na pokretnim stepenicama ide korak gore, što predstavlja veći temperaturni pomak. U drugim slučajevima čovjek može stajati mirno, ali se svejedno penje temperaturnom krivuljom, samo malo sporijim tempom.

Tipično, El Niño događaji imaju vremensko kašnjenje, s najvećim utjecajem na globalne prosječne temperature koji dolaze nekoliko mjeseci nakon vrhunca temperatura oceana.

To bi značilo da 2024. ima dobre izglede da bude toplija od 2023. budući da će El Niño koji je u toku biti najutjecajniji barem u prvom dijelu 2024.

Jak do granice povijesnog El Niño je sada prisutan, ali nije jasno koliko će brzo nestati 2024. Ako potraje kroz proljeće i rano ljeto, onda bi sljedeća godina trebala nadmašiti 2023. kao najtopliju godinu, rekli su klimatolozi za Axios .

Michelle L'Heureux, NOAA-ina glavna prognostičarka El Niña, rekla je za Axios da bi ovaj mogao izblijedjeti sljedećeg proljeća i ustupiti mjesto događaju La Niña — koji bi značio hladnije vode od prosjeka u istim regijama Pacifika.

Ako se to dogodi, 2024. bi mogla biti među 5 najtoplijih godina, a da ne prestigne 2023.

Gavin Schmidt, koji vodi NASA-in Goddard institut za svemirske studije u New Yorku, procjenjuje da će temperature 2024. nadmašiti rekorde iz 2023. To je temeljio na dugoročnim trendovima i intenzitetu El Niño uvjeta predviđenih od decembra do februara.

"Jedino stvarno važno pitanje je, 'Koliko još ovakvih godina moramo imati prije nego što stvarnost o tome koliko su klimatske promjene loše prodru u svijest javnosti?", upitao je Dessler iz Texas A&M-a.