Stidim se. Duboko posramljen. Moj britanski pasoš nikada nije bio izvor ponosa za mene. Otkad sam pročitao o pravoj krvlju natopljenoj historiji Britanske imperije, a ne o saniranoj verziji koju je u Gimnaziji Stenli ispumpao moj nastavnik historije gospodin Vilijams, pasoš je funkcionalna putna isprava; ni više, ni manje.

Protekla sedmica pružila je buru emocija za milione nas u propalestinskom pokretu. Počelo je s neočekivanim visokim preliminarnim stavovima Međunarodnog suda pravde, koji je rekao da je Južna Afrika podnijela uvjerljiv slučaj genocida protiv Izraela. Zatim je uslijedio gotovo neizbježan pad, kada je Zapad posegao za još jednim sramnim potezom kako bi pronašao još jednu okrutnu kaznu za Palestince.

Sada, umjesto da ispituju ratne zločine i zločine protiv čovječnosti koje je Izrael počinio u svom genocidu nad palestinskim narodom – odbijam reći “navodni” – zapadni mediji su se zaokupili pričom da je dvanaest od 30.000 članova osoblja UN-a Izrael je optužio Agenciju za pomoć i rad palestinskim izbjeglicama (UNRWA) za učešće u napadu Hamasa 7. oktobra. Optužba je iznesena istog dana kada je ICJ otkrio svoje preliminarne nalaze o slučaju Južne Afrike protiv Izraela.

Glumeći lažni bijes, SAD su iskoristile scenski organizirani trenutak da obustave svo finansiranje UNRWA-e, a više od deset saveznika ih je slijedilo, uključujući Veliku Britaniju, pudlicu koja je tako servilna prema Washingtonu.

Ne postoji ništa poput uvrtanja noža sve dublje kada oni koji zavise od agencije UN za osnovne stvari već gladuju, žedni i neprestano bombardovani. Odluka o povlačenju sredstava je kriminalna, suluda i vjerovatno najzlonamjerniji čin Zapada protiv Palestinaca.

Svako ko je posjetio Gazu, uključujući i mene, zna da UNWRA pruža spas na koji se većina stanovništva oslanja. Uklanjanje finansiranja UNWRA-e gotovo je na nivou isključivanja struje iz inkubatora za kritično bolesnu bebu (što su izraelski vojnici već učinili kada su prekinuli napajanje bolnice Al Shifa u Gazi).

Ne znam koliko su istinite priče o optužbama zaposlenika UNWRA, budući da je veliki dio dokaza izvučen pod mučenjem od strane onih koje je Izrael držao u pritvoru. Međutim, u naopakom svijetu udružene politike koja okružuje situaciju u Palestini, više me ne čudi prljava taktika Izraela aparthejda.

Međutim, reći ću ovo. Metropolitan policijska služba u Londonu je organizacija slična po broju osoblja UNWRA. Od 2021. godine više od 100 policajaca osuđeno je za teška krivična djela, od kojih skoro 50 za silovanje i seksualne napade. Kao rezultat toga, britanska vlada nikada nije povukla sredstva iz Meta, niti su vojnim snagama izrečene finansijske ili druge kazne.

Zašto? Jer bi šira javnost Londona bila ugrožena ako bi Met policija propala i ne bi bila u stanju da obavlja svoju funkciju održavanja reda i zakona.

Prema tome, kažnjavanje UNWRA nije samo nelogično i okrutno, već razotkriva i inat i zlobu koji podstiču propali cionistički projekat i njegove bolesne pristalice na Zapadu.

Mržnjom, huliganima Izraelcima čak je dozvoljeno da fizički blokiraju ulazak humanitarne pomoći u Gazu. Iza ove zlobe stoji osveta, koja se nikada neće zasititi sve dok je na vlasti podla desničarska vlada Tel Aviva.

U međuvremenu, globalni jug s potpunom odbojnošću gleda kako Izrael nastavlja s genocidom — ubio je najmanje 373 Palestinca otkako je ICJ rekao da „mora, u skladu sa svojim obavezama iz Konvencije o genocidu, u odnosu na Palestince u Gazi, preduzme sve mjere u njegovoj moći da spriječi... ubijanje članova grupe...” — dok Zapad podmazuje kotače ove zle ratne mašinerije koja svijet približava ponoru.

Baš kao što danas u Gazi život jedva da postoji, osnovna ljudska pristojnost je na intenzivnoj njezi na Zapadu zbog naših političkih lidera. Narod nije predstavljen pošteno jer su njihovi korumpirani političari plaćeni i pod uticajem proizraelskog lobija. Cionistička kontrola više nije teorija zavjere - to je činjenica.

Koliko palestinskih beba, male djece, trudnih majki i staraca mora biti ubijeno prije nego što se izraelska krvožednost zadovolji? Broj mrtvih je do sada 26.600 i raste, većinom djece i žena; nevine duše smrvljene ratnom mašinom sa nenadmašnim apetitom za ubijanjem.

Sada kada je UNWRA, agencija za pružanje pomoći koja nije od vitalne važnosti, destabilizirana, broj poginulih će se ubrzati bez daljeg bacanja bombe. Agencija je već otpustila one za koje Izrael sumnja da su učestvovali 7. oktobra. Šta više može? Šta se još očekuje da uradi?

Mislim da je nešto prikladno: Šta je s onim izraelskim vojnicima koji su nastupali na TikToku i drugim društvenim mrežama dok su pljačkali domove Palestinaca – čak i fioke donjeg rublja jedne žene – i digli u zrak civilne zgrade, uključujući bogomolje? Ili šta je sa izraelskim vojnicima koji ubijaju Palestince pod međunarodno priznatom zaštitom bijele zastave? Redovi IDF-a su popunjeni ratnim zločincima koji tek treba da budu osuđeni.

A kako bi bilo da prestanemo sa slanjem vojne pomoći Izraelu? Britanija doprinosi oko 460 miliona funti svake godine cionističkoj ratnoj mašini u poređenju sa relativno beznačajnih 12 miliona funti koje daje UNWRA.

“Ako niste pažljivi, mediji će vas natjerati da mrzite ljude koji su ugnjetavani, i da volite ljude koji tlače”, upozorio je Malcolm X. Ovo se dešava pred našim očima.

Jedini zdrav glas koji sam do sada čuo dolazi od norveškog ministra vanjskih poslova Espena Bartha Eidea, koji je rekao da obustavljanje finansiranja UNRWA-e predstavlja kolektivnu kaznu. On je u pravu. Očigledno je human i častan čovjek, i zaslužuje orden za svoje saosjećanje.

UNRWA je stvorena da ponudi pomoć palestinskim izbjeglicama dok im se ne dozvoli povratak u svoje domove i zemlju. Ovo se nikada nije dogodilo. Agencija stoga podržava to legitimno pravo na povratak. Zalaganjem za njegovo zatvaranje Izrael vjeruje da bi to značilo i kraj pitanja izbjeglica. Bivši izraelski strani zvaničnik Noga Arbel rekao je ranije ovog mjeseca: “Biće nemoguće dobiti rat ako ne uništimo UNRWA, ovo uništavanje mora početi odmah.” Izraelci će biti oduševljeni kukavičkim potezom zapada.

Prevara zapadne demokratije se gotovo svakodnevno razotkriva, korumpirana zlom ideologijom cionizma.

Ogroman broj glasača podržava palestinski narod i to će se bez sumnje pokazati na britanskim izborima ove godine. Koliko će još Britanci tolerisati da njihove slobode uništavaju agenti strane države? Mač istine je na našoj strani, ali moramo biti aktivni inače će oni koji su na vlasti nastaviti sa slamanjem Palestinaca. Ne možemo stajati skrštenih ruku i dozvoliti da se to dogodi.

Ako se ova nepravda nastavi, osjećam da bismo uskoro mogli vidjeti zapadnu verziju Arapskog proljeća. Zvjerstva se u Gazi potpiruju političkom i vojnom podrškom Zapada koju pružaju korumpirani političari čiji je pro-izraelski lobi podmazivao dlanove. Oni moraju znati da imamo dugo pamćenje i da će postojati politička, možda čak i pravna, cijena za to što rade.