Banke su počele da gase račune pravnim i fizičkim licima koja se nalaze na crnoj listi Kancelarije za kontrolu stranih sredstava SAD (OFAC).

Pored humanitarne organizacvije kćerke predsjednika RS Gorice Dodik kojoj su prošle sedmice ugašeni računi zbog sankcija SAD-a, tokom ove sedmice računi su ugašeni i njenoj firmi „Agro voće“, kao i firmi „Global liberty“ čiji suvlasnik je njen brat Igor, dok račun njene najpoznatije firme – restorana „Agape“ u Robnoj kući „Boska“ u Banjaluci koji drži zajedno sa Igorovom suprugom Ivanom trenutno nije u blokadi.

Prije deset dana ugašen je i račun firme „Inžinjering BN“ čiji vlasnik je bivši predsjednik Boračke organizacije Rs Savo Cvjetinović koji je takođe na crnoj listi OFAC-a.

Na crnoj listi SAD-a nalazi se i velika građevinska kompanija „Integral inženjering“ iz Lakataša kojoj su trenutno aktivni svi računi.

I nije problem za fizička lica i njihove račune u bankama, snaći će se oni da prime platu, ali za firme i organizacije situacija mnogo teža. Pravni subjekt bez računa ne može da postoji, niti da funkcioniše. To je praktično potvrdila Gorica Dodik koja je na društvenim mrežama objavila da je zbog blokade računa ugašena humanitarna organizacija „Srpska kuća“ na čijem je bila čelu. Ostali sa crne liste moraju da traže rješenje za nastavak funkcionisanja, a mnogi ga vide u promjeni vlasnika firme, preregistraciji ili osnivanju nove firme.

Ali situacija nije tako jednostavna, pogotovo kada su u pitanju velike kompanije poput „Integral inženjeringa“, jer eventualna novoregistrovana firma ne bi imala reference, opremu i ostalo što joj je potrebno da konkuriše za najveće infrastrukturne objekte u BiH i regionu koje je do sada uspješno dobijala ova kompanija. Preregistraciju ili osnivanje nove firme dodatno komplikuje to što je većina privrednih sudova u Rs u štrajku, a bez njih se ništa ne može uraditi, prenosi Capital.ba.

Ministrica finansija Rs Zora Vidović koja je rekla medijima da se zatvaranjem računa onemogućava poslovanje i opstanak kompanija, što dalje ima negativne posljedice na ekonomski sistem.

„Pravna lica u slučaju gašenja računa apsolutno ne mogu da funkcionišu. Oni kojima su računi ugašeni se snalaze na razne načine, otvaraju druge firme, ali to nije normalan rad. Ta pravna lica neće moći normalno da rade“, ocijenila je Vidović.

Ona je kao primjer navela upravo „Integral“, ističući da je to najbolja i najveća kompanija u Rs koja se bavi izgradnjom puteva i niskogradnjom.

„Oni su takođe pod sankcijama, i imaju veliki problem, imaju čak kredite međunarodnih institucija, od EBRD-a, Svjetske banke… za velike poslove koje rade, ali eto i njima zatvaraju račune“, rekla je ministrica.

Ovoj kompaniji nisu ugašeni svi računi, ali ako se to desi, to će izazvati ogromne probleme.

Iz „Autoputeva Rs“ zatražili su instrukciju od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o tome kako će oni postupati u vezi sa finansiranjem dionice autoputa na koridoru 5c koji gradi Integral ukoliko banke ovoj firmi blokiraju i ugase račune zbog sankcija OFAC-a.

„Ako EBRD zbog crne liste obustavi finansiranje, odnosno plaćanje „Integralu“, niko ne zna šta će se dalje dešavati, ali sasvim izvjesno je da će doći do blokade i zaustavljanja radova“, piše Capital.ba.