Samit šefova država ili vlada 30 zemalja saveznica NATO-a završen je u ponedjeljak, a u Nacrtu NATO-ovog dokumenta nazvanog "communique" spominje se i Bosna i Hercegovina u onom dijelu u kojem se spominje Daytonski sporazum. Ipak, u ovom dokumentu nigdje nije eksplicitno navedena sintagma "konstitutivni narodi" iako su na tome hrvatski zvaničnici, posebno predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, zdušno insistirali.

Nekada radikalni ljevičar, a sada radikalni desničar i velikohrvatski propagandist Nino Raspudić, inače Mostov zastupnik u Saboru Republike Hrvatske, nedavno je gostovao u emisiji RTL Direkt, gdje je kazao kako je skandalozno da čitavo hrvatsko izaslanstvo ne ide na NATO-ov samit iako ga je ocijenio važnim događajem, a također se dotakao i činjenice da se Dayton ipak na kraju spominje u "communiqueu".

On je, što je još skandaloznije, na njemačkoj televiziji RTL nazvao njemačku i italijansku politiku zločinačkim.

"Mogu samo reći, dijelom u šali, da i ja imam nekih zasluga jer 10-15 godina u hrvatskoj javnosti, a i u Saboru zadnjih godinu dana, tupim o onome šta se u BiH događa. Ovo šta se pokušalo provući kroz 'communique' NATO samita nije prva takva pojava. (...) Ja ne mogu razumjeti da dvije ozbiljne evropske zemlje (Njemačka i Italija) vode takvu politiku prema BiH i miniraju Daytonski mirovni sporazum koji nije samo ustav, već je okončao jedan grozan rat i to je najveće postignuće Daytona. To je zločinačka politika. Neko ko minira mirovni sporazum kojim je okončan jedan grozan rat jednostrano, bez konsenzusa svih onih koji su postigli taj sporazum, vodi zločinačku politiku. Zašto to radi Njemačka, a evo čujemo i Italija, ja to ne znam. Jesu li to neki dealovi s Erdoganom, što mi se čini najjednostavnijim objašnjenjem u nekoj podršci bošnjačkim unitarističkim fantazijama i pretvaranju BiH u građansku državu, ne znam. Priča o građanskoj državi u višenacionalnim državama je uvijek maska za nacionalizam brojnijeg naroda", objašnjava paranoični Nino Raspudić, kojemu su se u duhu čuvara "predziđa kršćanstva" priviđa i turska prijetnja.

Raspudić je, van svake pameti, bh. političke lidere koji teže uspostavljanju građanske i funkcionalne BiH uporedio sa Slobodanom Miloševićem koji je u potkontekstu priče o očuvanju Jugoslavije svim silama nastojao realizirati projekt velike Srbije.

"U BiH se to ponavlja u malom. Bošnjaci u BiH su ono što su Srbi bili u Jugoslaviji, Srbi su ono što su bili Hrvati, tj. oni koji žele otići, dok su Hrvati pomalo ono što su nekada bili Muslimani, danas Bošnjaci, tj. ni sami nisu sigurni gdje su ni šta bi. Milanović je uočio u zadnji tren ono što je, nije mi jasno kako, promaklo Ministarstvu vanjskih poslova i mislim da to treba istražiti", dodao je očito zagovarajući neku novu "istragu poturica".

Također, govorio je i o izmjenama Izbornog zakona BiH.

"Pitanje Izbornog zakona u BiH bi konačno omogućilo pluralizam među Hrvatima u BiH. Ako razgovarate s Hrvatima u Mostaru, Orašju ili u Vitezu većina će loše govoriti o vrhuški HDZ-a i Draganu Čoviću, ali će na kraju glasati za HDZ i Čovića. Zašto? Zato što se boje bošnjačkog preglasavanja. Dakle, Hrvatima je ukinuto pravo na politički pluralizam jer se od straha od preglasavanja homogeniziraju oko HDZ-a. Izmjene Izbornog zakona, koje će omogućiti da svaki narod sebi bira predstavnike, doprijenit će pluralizmu među Hrvatima u BiH", rekao je uz dodatak da je građanska BiH bez konstitutivnih naroda nemoguća te da je to "ratna politika Alije Izetbegovića".