Publicista, filantrop i političar Adil-beg Zulfikarpašić preselio je na bolji svijet 21. jula 2008. godine u Sarajevu.

Zulfikarpašić se rodio 1921. godine u Foči kao sin veleposjednika, diplomirao je političke nauke i pravo. Od 1941. godine bio je učesnik u antifašističkom pokretu. Završio je rat kao potpukovnik. Bio je zamjenik ministra trgovine u prvoj poslijeratnoj Vladi NRBiH.

Godine 1946. emigrira iz Bosne i Hercegovine. Postaje predsjednik Bošnjačkog liberalnog saveza. Također je bio urednik Bosanskih pogleda, koji izlaze u Beču i Fribourgu od 1960. do 1967. godine. Suosnivač je Demokratske alternative i član izvršnog odbora Liberalne internacionale. Godine 1988. godine osnovao je Bošnjački institut, sa Smailom Balićem je bio osnivač i urednik Bosanskih pogleda.

Vraća se u Bosnu i Hercegovinu u martu 1990. godine i zajedno s Alijom Izetbegovićem formira Stranku demokratske akcije (SDA), a kasnije i vlastitu stranku MBO. U maju 2001. godine svečano je otvoren Bošnjački institut – Fondacija "Adil Zulfikarpašić" u Sarajevu, u koji su preneseni biblioteka, arhiv i galerija umjetničkih slika iz Bošnjačkog instituta u Zürichu.