U historiji avio saobraćaja jedna od najvećih nesreća u dvadesetom stoljeću dogodila se u blizini Korzike, kada je tada jedan od najkvalitetnijih aviona toga doba, poznati avion DC9-80, udario u planinu San Pietro. 

Ova nesreća, koja se dogodila tridesetak kilometara od francuskog grada Ajjaca, je okarakterisana i kao najveća avionska nesreća u historiji tadašanje Jugoslavije, ali i Slovenije. 

Naime, let iz Ljubljane za Korziku bio je promotivne, turističke prirode, a prema planu putovanja svih 180 putnika i članova posade trebali su se vratiti kući isti dan kada su krenuli na put, 1. decembra 1981. godine. 

Prema zaključcima nakon nesreće, problemi na ovom letu nastali su zbog nesporazuma u komunikaciji posade aviona i aerodroma na koji su trebali sletjeti.  

Trenutak nepažnje bio je dovoljan da avion umjesto prema aerodromu skrene i udari u planinu San Pietro. 

Svi 180 putnika na ovom letu, kao i članovi posade stradali su u ovoj nesreći. Koliko je ona bila teška, govori i činjenica da su neka tijela stradalih tek dugo godina nakon pada aviona pronađena. 

Pošto je riječ o porodičnom, turističkom letu, na put su krenule porodice sa više članova, što je u Sloveniji okarakterisano kao nacionalna katastrofa.