Pierre Cardin je mogao kupiti što je htio. Imao je dvorce i vile, jačao poslovanje, gradio modno carstvo, preuzeo gotovo hiljadu licenci... "Ja sam jedan od najbogatijih ljudi", priznao je. Mrzio je licemjernu ljevicu i branio kapitalizam zbog njegove sposobnosti stvaranja bogatstva. Ali nije imao djece i, s obzirom na nemilosrdni rat koji su njegovi nasljednici vodili dvije i po godine nakon njegove smrti, to bi mogla biti najveća pogreška slavnog couturiera.

Bio je privlačan. Bio je uspješan i s muškarcima i sa ženama, no njegova najduža veza, s glumicom Jeanne Moreau, nije bila duža od četiri godine. Nije mu Bog dao djecu, ali mu je vrag dao nećake koji su, a da on to nije ni slutio, sanjali dograbiti se bogatstva od oko 800 miliona eura. Umro je u dobi od 98 godina, a njegova jedina oporuka za sada je ona koju je pronašao njegov nećak, njegov unuk, Rodrigo Basilicati-Cardin, u njegovoj pariškoj kući 2022. godine.

Couturier ju je potpisao u novembru 2016. i odredio ga kao jedinog nasljednika. Slučajno, prema advokatu ostatka porodice, Jeanu Louisu Rivièreu, otkriće se dogodilo samo jedan dan nakon ponude za preuzimanje od strane grupe s kojom su se "drugi nasljednici, koji predstavljaju 85 posto, složili".

Rodrigo je rođen u Padovi 1970. godine, imao je istu eklektičnu osobnost kao i njegov ujak. Kad ga je upoznao, s 24 godine već je bio građevinski inženjer i virtuozni pijanista. Pierre ga je smatrao fascinantnim. On je bio odabranik na kojeg će projicirati sudbinu firme i pobrinuo se da ga ima pod sjenom svojih krila. Poslušavši njegove savjete, mladić je naučio francuski, arhitekturu i dizajn te se počeo baviti proizvodnjom pribora i ukrasnih predmeta. Godine 2018. imenovan je izvršnim direktorom Pierre Cardin Evolution grupe i predsjednikom dvije godine kasnije. Nakon smrti Pierrea Cardina, 29. decembra 2020. godine, nije oklijevao preuzeti uzde.

Pierre Cardin je bio jedan od pionira onoga što danas poznajemo kao prêt-à-porter i stvorio je stil minimalističkih i geometrijskih linija koje je primijenio na odjeću, namještaj, pa čak i nekretnine. Osim što je bio modni dizajner i dizajner, bio je dramatičar, scenograf, kompozitor, restaurator i modna ikona.

Sada je porodica osporila testament pred sudom u Parizu, a tužiteljstvo je otvorilo istragu protiv Basilicatija zbog navoda o zloupotrebi, prevari i falsificiranju, On je odgovorio tužbom za klevetu. Sve se to događa jer Pierre Cardin s 98 godina još uvijek nije smatrao da će skoro umrijeti. Kad ga je novinarka pitala o tome, samo tri godine prije nego što je preminuo, šta će se dešavati nakon njegovog odlaska, odgovor je bio jasan: "Nakon moje smrti? Ništa nisam organizirao, ništa."