Ova se 2023. godina bliži kraju, a s njom i sportisti revidiraju svoje poslovne uspjehe. Magazin Forbes ove je srijede objavio popis 20 najplaćenijih sportista svijeta u posljednjih 12 mjeseci. Ljestvicu predvodi 22-godišnja poljska teniserka Iga Swiatek s 21,6 miliona eura: 8,9 miliona je zaradila na terenu, a ostalih 12,7 izvan njega.

Swiatek je u junu osvojila titulu prvakinje Roland Garrosa po treći put u karijeri, uz to što je podigla naslov u WTA finalu i završila 2023. kao prva teniserka svijeta. Osim toga, igračica je ove godine potpisala četiri nova sponzorska ugovora: Visa, On Shoes i Oshee neki su od njezinih brendova.

U ovoj je klasifikaciji najviše tenisera, unutar godišnjeg top-10 čak ih je devet. osvajačica US Opena Coco Gauff je na trećem mjestu sa 19,6 miliona eura. Devetnaestogodišnja američka igračica također je treća u svjetskoj tenisačkoj rundi, nakon što je ove godine osvojila četiri WTA turnira, uz sjevernoamerički Grand Slam.

Slijede je britanska tenisačica Emma Raducanu (13,7), Japanka Naomi Osaka (13,6 milijuna) koja 2023. nije igrala zbog porodiljnog dopusta, Bjeloruskinja Aryna Sabalenka (13,3), Amerikanke Jessica Pegula (11,3) i Venus Williams (11), Kazahstanka Elena Rybajina (8,6) i Kanađanka Leylah Fernandez (7,9).

Isto tako, druga najplaćenija sportašica godine je kineska skijašica Eileen Gu s 20 milijuna. Gu, američka manekenka, većinu svojih finansijskih prihoda zaradila je kroz ugovore s različitim brendovima kao što su Louis Vuitton ili Victoria's Secret. Zapravo, zaradila je manje od 100 hiljada takmičeći se.

Olimpijska sportašica koja je osvojila tri medalje na Olimpijskim igrama u Pekingu 2022. zatvara top-10 najplaćenijih. Golferka Nelly Korda zauzima jedanaesto mjesto na ovoj listi, uz fudbalerku Megan Rapinoe koja je zaradila 7,4 miliona eura.

Njene sunarodnjakinje, košarkašica Candance Parker i Alex Morgan, profesionalna fudbalerka San Diego Wavea i reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država, zauzimaju trinaesto i četrnaesto mjesto sa 7,3 odnosno 7 miliona.

Petnaesta je kineska teniserka Qinwen Zheng koja je upisala 6,5 miliona, a šesnaestu poziciju dijele američka gimnastičarka Simone Biles i indijska igračica badmintona P.V. Sindhu (6,4 miliona). Naposljetku, listu od dvadeset sportašica s najvećom zaradom zatvaraju tuniska teniserka Ons Jabeur (5,1), kanadska golferka Brooke Henderson (4,9) i češka teniserka Marketa Vondrousova (4,7 miliona).