Prije dvadeset godina tokom aprila objavljene su fotografije zlostavljanih zatvorenika i nasmijanih američkih vojnika koji ih čuvaju u iračkom zatvoru Abu Ghraib, što je šokiralo svijet.

Sada će troje preživjelih iz Abu Ghraiba konačno dobiti svoj dan na američkom sudu protiv vojnog izvođača kojeg smatraju odgovornim za njihovo maltretiranje. Suđenje bi trebalo da počne u ponedjeljak u američkom Okružnom sudu u Aleksandriji i to će biti prvi put da preživjeli Abu Ghraib mogu iznijeti svoje tvrdnje o mučenju američkoj poroti, rekao je Baher Azmy, advokat iz Centra za ustavna prava.

Okrivljeni u građanskoj parnici, UACI, snabdijevao je isljednike koji su radili u zatvoru.

Dobavljač sa sjedištem u Virdžiniji negira bilo kakvu nepravdu i naglašavao je tokom 16 godina sudskog spora da njegovi zaposlenici nisu navodno nanijeli bilo kakvu zloupotrebu bilo kojem u ovom slučaju.

Tužitelji, međutim, traže da se UACI smatra odgovornim za postavljanje uslova koji su rezultirali torturom koju su pretrpjeli, pozivajući se na dokaze u vladinim istragama da su izvođači UACI-ja naložili vojnoj policiji da “omekša” zatočenike za njihova ispitivanja.

Penzionisani general armije Antonio Taguba, koji je vodio istragu o skandalu Abu Ghraib, je među onima koji će svjedočiti. Njegovom istragom je zaključeno da bi najmanje jedan isljednik UACI trebao odgovarati za davanje instrukcija vojnoj policiji da postavi uslove koji su predstavljali fizičko zlostavljanje.

Fotografije objavljene 2004. prikazuju gole zatvorenike složene u piramide ili vučene na uzice. Na nekim fotografijama vojnik se smiješi i diže palac dok pozira pored leša, ili se zatočenicima prijeti psima ili sa kapuljačama i pričvršćenim za električne žice.

Suhail Al Shimari je opisao seksualne napade i premlaćivanja tokom dva mjeseca provedena u zatvoru. Takođe je bio šokiran strujom i vučen po zatvoru konopcem vezanim oko vrata.

Bivši reporter Al-Jazeere Salah Al-Ejaili rekao je da je bio podvrgnut stresnim položajima zbog kojih je povraćao crnu tečnost. Uskraćivali su mu i san, tjerali ga da nosi ženski donji veš i prijetili mu psima.

CACI je, međutim, rekao da je američka vojska institucija koja snosi odgovornost za postavljanje uslova u Abu Ghraibu i da njeni zaposleni nisu bili u poziciji da izdaju naređenja vojnicima.

U sudskim dokumentima, advokati grupe izvođača su rekli da „cijeli slučaj nije ništa drugo do pokušaj nametanja odgovornosti CACI PT jer je njegovo osoblje radilo u zatvoru u ratnoj zoni sa klimom aktivnosti koja zaudara na nešto gadno. Zakon, međutim, ne priznaje krivicu zbog povezanosti s Abu Ghraibom.”

Slučaj je prošao po sudovima od 2008. godine, a UACI je otprilike 20 puta pokušao da ga izbaci iz suda. Vrhovni sud SAD-a je 2021. godine na kraju odbio žalbene napore CACI-ja i vratio predmet na suđenje okružnom sudu.

U jednom od žalbenih argumenata CACI-ja, kompanija je tvrdila da SAD uživaju suvereni imunitet protiv tvrdnji o mučenju i da CACI uživa derivativni imunitet kao izvođač radova koji su radili za vladu.

Ali američka okružna sutkinja Leonie Brinkema, u svojoj prvoj presudi, utvrdila je da američka vlada ne može tražiti imunitet kada su u pitanju optužbe koje krše utvrđene međunarodne norme, kao što je mučenje zatvorenika.

Očekuje se da će porotnici sljedeće sedmice saslušati i svjedočenja nekih vojnika koji su osuđeni na vojnom sudu za direktno zlostavljanje.

Ivan Frederick, bivši stožerni narednik koji je osuđen na više od osam godina zatvora nakon vojne presude uključujući napad, nepristojne radnje i nepoštovanje dužnosti, dao je svjedočenje za koje se očekuje da će biti pušteno pred porotu jer je on je odbio da dobrovoljno prisustvuje suđenju.

Dvije strane su se razišle u tome da li njegovo svjedočenje potvrđuje da su vojnici radili pod uputama isljednika CACI-ja.

Suđenje bi trebalo da traje dvije sedmice.

I tužioci i CACI su se žalili da su njihovi predmeti otežani tvrdnjama vlade da bi neki dokazi, ako bi bili objavljeni, odavali državne tajne koje bi štetile nacionalnoj sigurnosti. Vladini advokati će biti na suđenju spremni da ulože prigovor ako svjedoci zalutaju na teritoriju za koju smatraju da je državna tajna, rekli su na pripremnom ročištu 5. aprila.

Sudija Brinkema, koji je mnogo puta nadgledao složene slučajeve nacionalne sigurnosti, upozorio je vladu da bi, ako istakne takvu privilegiju na suđenju, “bolje da bude prava državna tajna”.

Jason Lynch, državni advokat, uvjeravao ju je: "Pokušavamo se držati podalje koliko god je to moguće."

Od trojice tužitelja, očekuje se da će lično svjedočiti samo Al-Ejaili, koji sada živi u Švedskoj. Druga dvojica će svjedočiti na daljinu iz Iraka.

Brinkema je presudio da su razlozi zbog kojih su poslani u Abu Ghraib irelevantni i da se neće dati porotnicima. Sva trojica su puštena nakon perioda pritvora od dva mjeseca do godinu dana, a da nikada nisu optuženi za krivično djelo, navodi se u sudskim dokumentima.

„Čak i da su bili teroristi, to ne opravdava ponašanje koje se ovdje navodi“, rekla je ona na saslušanju 5. aprila, piše TRT WORLD.