Nakon kraće rasprave o dnevnom redu i njegovom eventualnom dopunjavanju, koja jedva da je trajala petnaestak minuta, Stipe Tokić (Hrvatska demokratska zajednica 1990) zatražio je polusatnu pauzu.

I samo što su se zastupnici vratili u skupštinske klupe, Elzina Pirić (Pokret demokratske akcije) zatražila je novu polusatnu pauzu, prenosi Faktor.

U međuvremenu, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine povukla je iz parlamentarne procedure radi dorade Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Budžeta FBiH za 2023. godinu kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Budžeta FBiH za 2023. To je trebala biti najvažnija tačka dnevnog reda. No, od bitnih stvari ostalo je samo imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda po želji HDZ-a.

Također, premijer FBiH Nermin Nikšić je poslao dopis Predstavničkog doma da se na dnevni red ne uvrštava Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o doprinosima i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dohodak, gdje su predlagači Admir Čavalić (Stranka za BiH) i lrfan Durić (Narodni evropski savez).

U obrazloženju ovog zahtjeva navodi se da će Vlada FBiH, u najkraćem roku, uputiti u parlamentarnu proceduru set fiskalnih zakona, koji se tiču rasterećenja privrede. U toku današnjeg zasjedanja uzete su dvije polusatne pauze, tražili su iz iz Hrvatske demokratske zajednice 1990 i Pokreta demokratske akcije.

Uskoro će nova pauza za ručak.