Politika | 04.10.2021.

Od 9. do 11. oktobra

13. svjetski sastanak bratstva naroda Istočnog Turkistana održat će se u BiH

Sastanak bratstva, koji se redovno održava svake godine, ove godine će se održati u Bosni i Hercegovini od 9. do 11. oktobra, uprkos korona virusu koji zahvatio cijeli svijet. Hidayet Oguzhan, čelnik udruženja za obrazovanje i solidarnost Istočnog Turkistana i predsjednik Sindikata nevladnih organizacija Istočnog Turkistana, naveo je da će se na 13. svjetskom sastanaku bratstva naroda Istočnog Turkistana govoriti na relaciji komparativnog poređenja nacionalnog procesa izgradnje Bosne i Hercegovine i Istočnog Turkistana.

REDAKCIJA

28. septembra u Istanbulu održan je preliminarni 13. sastanak bratstva naroda Istočnog Turkistana i 4. sastanak Vijeća nacionalnog jedinstva.

Ove godine uz učešće predstavnika iz raznih zemalja, nevladinih organizacija, lidera zajednica i akademika koji svojim djelovanjem doprinose borbi za Istočni Turkistan, održat će se “Svjetski sastanak bratstva naroda Istočnog Turkistana” i “Sastanak nacionalne unije Istočnog Turskistana” u organizaciji “Udruženje za obrazovanje i solidarnost Istočnog Turkistana”.

Kao rezultat trinaestgodišnjeg sastanka bratstva (od 2009. godine), postignut je značajan napredak u stvaranju ideološkog jedinstva i zajedničkog strateškog razumijevanja u istočno-turkistanskoj dijaspori.

Sastanak bratstva, koji se redovno održava svake godine, ove godine će se održati u Bosni i Hercegovini od 9. do 11. oktobra, uprkos korona virusu koji zahvatio cijeli svijet.

Hidayet Oguzhan, čelnik udruženja za obrazovanje i solidarnost Istočnog Turkistana i predsjednik Sindikata nevladnih organizacija Istočnog Turkistana, naveo je da će se na 13. svjetskom sastanaku bratstva naroda Istočnog Turkistana govoriti na relaciji komparativnog poređenja nacionalnog procesa izgradnje Bosne i Hercegovine i Istočnog Turkistana. Ostale teme koje će se obrađivati uz učešće predstavnika iz raznih zemalja, nevladinih organizacija, lidera zajednica i akademika su: “Istočni Turkistan u svijetu koji se mijenja“, „Novo stoljeće: trenutna situacija i nova politika“, „Zapad i Bliski istok“, „Kineska politika: mogućnosti i prijetnje“.

Oguzhan je također izjavio da je 13. sastanak bratstva i 4. sastanak Vijeća nacionalnog jedinstva važni u smislu razmatranja i rješavanja svih pitanja vezanih za slučaj Istočni Turkistan u nadi da bi ti napori mogli biti od koristi za potlačeni narod Istočnog Turkistana.

Nakon završetka priprema sastanak će se odražati od 9. do 11.10.2021. u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Türkistan Press

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Godina nerada, zaduženja i šarenih laža

Manjine odlučile: Podrška Jandrokoviću za predsjednika Sabora

Lobi koji stoji iza Trumpa otkriva radikalan plan za preoblikovanje svijeta

VSTV i BH novinari: Konaković vrši pritisak na pravosuđe i brutalno se obračunava sa medijima