Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ne da ne radi na ispunjavanju obećanja koje su predstavnici stranaka dali u predizbornoj kampanji i pri formiranju vlasti, već nije ispunilo nijedan zadatak koji su sami utvrdili. U prvih 100 dana rada samo su sebi povećali plaće, kazao je Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, povodom 100 dana rada aktuelnog Vijeća ministara BiH

Špago je kazao da su i prije imenovanja Vijeća ministara upozoravali da su za ministre predložene osobe koje pravosnažno osuđivane, upitnog obrazovanja i komptencija i da ono ne daje nadu da će uraditi bilo šta u interesu građana.

- I održali su deset redovnih i pet vanrednih sjednica. Nije ispunjena ni zakonska obaveza da mora biti najmanje jedna sjednica sedmično. U svom Programu rada za 2023. naveli su donošenje 51 zakona, od čega 20 izmjena i dopuna postojećih. U prvih sto dana rada, Vijeće ministara je usvojilo samo dva, i to Zakon o budžetu institucija BiH za 2023. i Zakon o slobodi pristupa informacijama čiji je sadržaj kritikovala organizacija Transparency international. Predložili su izmjene i dopune Zakona o službi u Oružanim snagama BiH kojim se pojednostavljuje prijem, a pripremio ga je bivši ministar odbrane (Sifet Podžić), a onda je Komisija za odbranu i sugurnost Parlamenta BiH dala negativno mišljenje - kazao je Špago.

Istakao je da su usvajanjem budžeta BiH bez izmjena i dopuna Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH omogućili enorman rast plaća ministara i parlamentaraca.

- Umjesto datih obećanja i obaveza, samo su povećali sebi plaće za preko 600 KM u prvih 100 dana. Iako je trebalo, Vijeće ministara nije preldožilo zakon kojim bi se spriječio taj rast - dodao je Špago.

Podsjetio je da je Klub zastupnika SDA predložio takav zakon, ali ga je vladajuća koalicija onemogućila, te je čak oborila i prijedlog zakona kojeg je uputilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.


- U budžetu nije osigurano dovoljno sredstava za modernizaciju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Za nabavku opreme je osigurano tek 5,5 miliona KM, što je 1,5 posto od ukupnog budžeta Ministarstva osbrane.

Nijedan zakon sadržan u 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije nije razmatran ni upućen u proceduru. Zvaničnici stranaka sarajevske "Trojke" (SDP, NiP i Naša stranka) su od predizborne kampanje do formiranja Vijeća ministara obećavali da će to biti nulti prioritet i izvršeno u prva tri mjeseca - rekao je Špago.

Naglasio je da je Vijeće ministara BiH odbilo svoju Strategiju za borbu protiv korupcije iako je i to jedna od prioritetnih obaveza, a odbijeni su i razmatranje Zakona o VSTV-u koji je također jedan od prioriteta, zatim zakon o vanjskim poslovima, o sklapanju međunarodnih ugovora, nacrt sporazuma o slobodi kretanja u okviru Berlinskog procesa, što je naša obaveza.

- Istovremeno ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković na press konfenciji promoviše ideju takozvanog Otvorenog Balkana koji Srbija nameće i Vulin naziva "srpskim svetom" - kazao je Špago.

Podsjetio je da se predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto pohvalila da su učinkoviti i razmatrali su više od 400 tačaka dnevnog reda, ali da se većina tih tačaka odnosi na informacije, odgovore na zastupnička pitanja, odluke o imenovanjima i ostalo što nema veze sa standardom građana i ispunjavanjem evropskih uvjeta. Špago je pomenuo i da aktuelna vladajuća većina ("Trojka", SNSD i HDZ) u sto dana nije podržala ni ukidanje akciza na šest mjeseci.

Špago se osvrnuo i na nacionalnu strukturu Vijeća ministara BiH istakavši da je učešće Bošnjaka najniže u historiji Vijeća ministara.

- Od 20 članova Vijeća ministara pet je Bošnjaka, i to tri ministra i dva zamjenika. To je četvrtina ukupnog broja članova. Poređenja radi, u prošlom sazivu je bilo sedam Bošnjaka, tri ministarske i četiri zamjeničke pozicije, što je više od trećine. To nije stvar ni predsjedavajuće ni bilo koga već zakonska obaveza po kojoj se u sastavu Vijeća ministara mora osigurati jednaka zastupljenost konstitutivnih naroda - rekao je Špago.

Naglasio je i da ministri Zukan Helez, ministar odbrane BiH, i Nenad Nešić, ministar sigurnosti, nisu dobili, odnosno nisu prošli sigurnosne provjere za pristup podacima koji nose oznaku tajno i vrlo takjno.

Špago je kazao i da su izvršeni deseci imenovanja, uglavnom SNSD-a i HDZ-a, te da je "Trojka" isporučila, posebno SNSD-u, kontrolu sigurnosnih službi.

- Kada su u pitanju izmjene Ustava i Izbornog zakona, Vijeće ministara je u uvodu Programa rada navelo da će poseban fokus biti usmjeren na područje vladavine prava i provedbu presude Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda i paketa presuda Evropskog suda za ljudska prava. Nažalost ne znaju da ne postoji presuda Ustavnog suda BiH o legitinom predstavljanju konstitutivnih naroda. Ako misle na presudu Ljubić, ona je provedena što je potvrdio i visoki predstavnik. Treba li pomenuti da Konaković u Zagrebu najavljuje razmatranje Izbornog zakona BiH na zajedničkoj sjednici - dodao je Špago.

Zaključio je da ne vide da je Vijeće ministara uradilo nešto kvalitetno.

Špago je odgovarao na pitanja o Otvorenom Balkanu.

- Od Konakovićeve izjave bilo je puno komentara. Stav SDA je da nam je prioritet Berlinski proces koji je potpomognut investicijama, a pitanje Otvorenog Balkana treba sagledati sa svih aspekata. Nakon implementacije Berlinskog procesa onda na temelju stručne i političke javnosti treba izvršiti analizu i donijeti stav u organima države. Dok se god ima otvorenih pitanja sa Srbijom, poput granica, nije vrijeme da se priča o toj temi - naglasio je Špago.

Zastupnik SDA Safet Kešo govorio je o gasnim interkonkecijama, Južnoj i Novoj istočnoj.

- Znate da je Konaković najavio da će po svaku cijenu ići u projekte izgradnje jer žele biti upamćeni po onom što će ostaviti iza sebe. Bez prethodnog usvajanja Zakona o gasu na nivou BiH to i jeste ono po čemu će biti upamćeni, ali to će biti katastrofa. To što rade interkonekcije bez zakona su vješala za ekonomiju ove zemlje i posebno za najbrojniji narod - rekao je Kešo.

Naglasio je da su pripreme za Južnu interkonekciju sa Hrvatskom krenule davno i sa strane FBiH je učinjeno 11 koraka.

- Ostaje još dosta toga da se riješi. Vlada FBiH je 2021. usvojila zakon o južnoj interkonekciji zbog nepostojanja zakona o gasu želeeći ubrzati proces. Zakon je zaustavljen u Domu naroda Parlamenta FBiH gdje je Klub Hrvata nastupio sa amandmanima. U jednom amandmanu je i sporna tačka jer predviđa da se eliminira BH Gas koji je učestvovao u svih 11 etapa, a da se uvodi preduzeće koje bi bilo formirano u Mostaru.

Nova istočna interkonekcija nije kao Južna, ali je SNSD i Milorad Dodik vješto koriste uvjetujući prolazak Južne stavljanjem i Nove istočne interkonekcije. Sa istoka dolazi ruski gas, i Novom istočnom interkonekcijom bi opet dolazio ruski gas - kaza oje Kešo.

Upozorio je da će Nova istočna interkonekcija biti palica Dodika kojom bi svaki put disciplinirao Vijeće ministara i Parlament, te je istakao da prije državnog zakona o gasu nije moguće ići u realizaciju ovih projekata.

Zastupnik SDA Amor Mašović istakao je da smo svjedoci ovih dana hvalospjeva predstavnika Vijeća ministara BiH.

- Jedan od njih (Konaković) tako veli da je uspio promijeniti sliku BiH u međunarodnim okvirima i vratiti fokus na BiH pa ističe koje su sve posjete ostvarene, ali ne kaže kakvi su rezulktati posjeta. Ono što sam kao građanin mogao zaključiti da jedini rezultat koji vidim jeste promjena stava pojedinih zvaničnika međunarodne zajednice, što uključuje zvaničnike na lijevoj obali Miljacke u "bijeloj kući", da postoji strah od pojedinih zvaničnika o radikalizaciji BiH i Bošnjaka u njoj. Uz taj stav treba imati u vidu i stav u izvještaju visokog predstavnika UN-u u kojem je vrhovni poglavar Islamske zajednice BiH izjednačen sa razarateljima BiH. Jedino tu vrstu promjena i rezultata aktivnosti vidim - dodao je Mašović.