Iz Centra za dijasporu "Mreža" poručuju da manifestacije predstavljaju kontinuitet njihovih aktivnosti u kojima obilježavanjem temeljnih i najvažnijih državnih praznike pokušavaju animirati jake patriotske osjećaje prisutne u dijaspori te kroz niz susreta posredovati boljem umrežavanju bh. dijaspore i domovine.

Na manifestacijama će kao govornici i specijalni gosti biti prisutni dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović s delegacijom, ministar za raseljene i izbjegle osobe Edin Ramić, predsjednik Skupštine Doboja Sevlid Hurtić, predsjednik Skupštine Prijedora Mirsad Duratović, predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić, zastupnik u Skupštini Kantona 10 Arif Kovačević, predsjednik kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Alija Tabaković, potpredsjednik Skupštine Bijeljine Mustafa Gradaščević kao i mnogi probosanski aktivisti u domovini i dijaspori.

Centar za dijasporu "Mreža" veliku turneju po Skandinaviji počinje u Danskoj iz Odensea (24.02.), a nastavlja u Kopenhagenu (25.02.), zatim u Švedskoj u Malmo (26.02.), Goteborgu (27.02.), Landskroni (28.02.), Jonkopingu (01.03.), Norrkopingu (02.03.), Orebru (03.03.), a turneja se zatim nastavlja na Norveškoj, gdje je također planiran veći broj skupova.

Centar za dijasporu "Mreža" je uputio poziv brojnim političarima iz različitih bosanskohercegovačkih stranaka probosanske provenijencije, između ostalog i Benjamini Karić, Begiji Smajić, Vojinu Mijatoviću te UG Snaga Domovine koje vodi Ahmed Husagić. Napominju da su otvoreni za saradnju sa svima koji žele dobro našoj domovini i koji su zainteresirani da unaprijede odnose sa našom dijasporom.

Centar za dijasporu „Mreža“ je uvjerenja da se patriotizam ne može svoditi na stranačke boje već da je on isključivo u jednoj boji – u boji državne zastave.

"Posvećeni smo promociji zajedništva koje je nužno za ostvarivanje uspjeha na područjima koje se nalaze pod vladavinom secesionističkih politika u Bosni i Hercegovini. Naša vizija se ne temelji na tzv. 'strančarenju' i ne prihvaća one koncepte koji u dijaspori vide jednokratnu korist od 'izbora do izbora'. Štaviše, stajališta smo da su ovakvi pristupi veliki broj naših građana u dijaspori do sada ostavili razočarane, ogorčene te ih udaljili od vlastite matice", stoji u saopćenju.

"Bez obzira na dosadašnje pristupe moramo naglasiti da smo veoma obradovani stanjem na terenu koji još uvijek pokazuje veliku dozu entuzijazma, ali upozoravamo da veliki broj naših građana u dijaspori poručuje da su zapostavljeni, da se njihov potencijal ne iskorištava, da se u njima vide tek 'glasovi' i 'bankomati'. Stoga je Centar za dijasporu 'Mreža' trenutno posvećen obilasku naše dijaspore, uvezivanju na zajedničkim projektima koji će našoj dijaspori sačuvati domovinski identitet te poticanju da se dijaspora uključi u političko-društvene procese u domovini. Krenuli smo na ovaj put podrazumjevaći da će nam biti lakše uz bolje uvezivanje te da je ključ našeg uspjeha u organizovanosti i sinhronizaciji", poručuju iz Centra za dijasporu.

 

Pozivni plakat za manifestaciju u Kopenhagenu