Malo je vjerovatno da je Antonio Guterres, generalni sekretar Ujedinjenih naroda, revolucionar. Ali 73-godišnji bivši portugalski premijer u misiji je da postigne vrstu promjene o kojoj je Che Guevara samo sanjao: preokrenuti poredak u kojem su Sjedinjene Američke Države lider.

Guterres nije spomenuo američkog predsjednika Joea Bidena po imenu u svom uzbudljivom uvodnom govoru na Forumu u Dohi prošlog vikenda. Ali nije morao jer je izrazio odbojnost prema posljedicama američke odluke da stavi veto na prošlosedmičnu rezoluciju o prekidu vatre.

“Pozvao sam Vijeće sigurnosti da izvrši pritisak da se spriječi humanitarna katastrofa i ponovio sam svoj apel da se proglasi humanitarni prekid vatre.” U prijevodu: “Ako se u Gazi dogodi genocid, to je na tebi, Joe Biden.”

Neki počinju da nazivaju američkog predsjednika “Genocid Joe”.

S najmanje 18.400 Palestinaca koji su već mrtvi – više nego dvostruko od broja ubijenih u Srebrenici prije 28 godina – to što govori nije prazna priča.

Nisam pravnik, ali u oktobru je 800 stručnjaka za međunarodno pravo i sukobe potpisalo javnu izjavu u kojoj iskazuju sumnju da izraelske snaga protiv Palestinac u Pojasu Gaze provode genocid.

Oni su pružili snažne dokaze o razmjerima i virulenciji izraelskih napada, dodajući da “izgleda da jezik koji koriste izraelske političke i vojne ličnosti reproducira retoriku i trope povezane s genocidom i poticanjem na genocid.”

Situacija je od tada postala još gora.

Ako međunarodni sud nekada potvrdi tu privremenu procjenu, tada će predsjednik Biden biti proglašen krivim za pomaganje i podržavanje genocida, beskrajno strašnijeg zločina od bilo čega što je stavljeno na teret Donaldu Trumpu.

Nije ni čudo što je Biden izgubio živce ove sedmice. Izdao je zakašnjelo upozorenje izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahu da Izrael gubi podršku zbog onoga što je vrlo zakašnjelo nazvao izraelskim “neselektivnim” bombardiranjem Gaze.

Neselektivno bombardiranje je ratni zločin, koji je izveden uz svesrdnu podršku SAD-a i stalno dopunjavanje izraelskih zaliha municije. Bilo je nemoguće propustiti osjećaj gađenja koji graniči s neprijateljstvom prema Sjedinjenim Američkim Državama na Forumu u Dohi.

Čak je i ministar vanjskih poslova normalno lojalnog Jordana, Ayman Safadi, primijetio da je “ekstremno razočaran”; američkim vetom. Požalio se da Izrael “smatra da se može izvući s ubistvom. Jedna zemlja prkosi cijelom svijetu, a cijeli svijet nije u stanju da uradi ništa povodom toga”.

Upravo su Sjedinjene Američke Države omogućile Izraelu status nekažnjivost o kojoj je Safadi govorio.

Svi s kojima sam razgovarao u Dohi složili su se da se Amerikancima više ne može vjerovati u vezi s preuzimanjem posredničke uloge u vođenju mirovnih pregovora, iako nije bilo dogovora o tome ko će ih zamijeniti.

Ali i Kina počinje svoju igru. Na jednoj panel diskusiji dr. Huiyao Wang, bivši savjetnik Državnog vijeća Narodne Republike Kine, iznio je zahtjev za dovođenjem mirovnih snaga UN-a u Gazu.

Popularna riječ u Dohi bila je “multipolarizma” – pristojan način da se kaže kako je doba američke dominacije prošlo.

Ovo mora da je bila muzika za uši Rusije i Irana – obje zemlje su putem interneta predstavljali ministri vanjskih poslova Sergej Lavrov i Hosein Amir-Abdollahian.

Za Lavrova je Gaza poklon, koji spašava Rusiju od zlodjela nad Ukrajinom na isti način na koji ju je od sramote u Mađarskoj 1956. godine spasila britansko-francusko-izraelska invazija na Egipat.

Gaza je promijenila globalnu politiku.

Neuspjeh međunarodne zajednice da intervenira u Gazi dominirao je debatom u Dohi, a Guterres ga je oštro analizirao kada je sugerirao da je neuspjeh da se odgovori na strašne događaje u Gazi urušio navodno liberalni svjetski poredak koji su uspostavile Sjedinjene Američke Države nakon Drugog svjetskog rata.

Pozvao je na hitnu reformu poslijeratnih sigurnosnih struktura, napominjući da su te strukture “slabe i zastarjele, uhvaćene u vremensku krivulju koja odražava stvarnost od prije osamdeset godina”.

Dodao je da je Vijeće sigurnosti “paralizirano geostrateškim podjelama”.

U zadivljujućem preokretu historije, samozvane liberalne demokratije – Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Velika Britanija – diskreditirale su liberalni svjetski poredak dajući carte blanche Netanjahuu.

Hrabrost, patnja i izdržljivost palestinskog naroda promijenili su svjetsku historiju, a generalni sekretar UN-a, koji je u nemilosti SAD-a, postao je najrječitiji glas tog naroda na međunarodnoj sceni.

(Autor je višestruko nagrađivani britanski novinar i publicist)