Rat u Ukrajini ostavlja razorne posljedice na sport. Brojni su sportisti ostavili sve što imaju i napustili svoju zemlju. Drugi, poput bivšeg ukrajinskog tenisača Sergija Stakhovskog (2010. je bio 31. na svijetu), Jurija Verniduba, trenera šerifa Tiraspola ili bivšeg svjetskog prvaka u boksu Vasilija Lomačenka prijavili su se u vojsku. Brojni  sportisti već su poginuli u borbi.

Međutim, nisu samo sportisti odlučili uzeti pušku, regrutirani su i navijači fudbalskih klubova, popzut onih kijevskog Dynama. Dok su njegovi navijači uzeli oružje i krenuli u odbranu glavnog grada, vlasnik kluba pobjegao je u Mađarsku.

Procjenjuje se da se više od 200 Dinamovih ultrasa naoružalo, najupečatljiviji su 'White Boys', desničarska, rasistička i nacionalistička grupa, koja na svojim društvenim mrežama svakodnevno objavljuje detalje iz rata a u isto vrijeme optužuju svog predsjednika i svog trenera, Rumuna Mirceu Lucescua da su ih napustili.

Predsjednik kluba je Ihor Surkis, jedan od najznačajnijih privrednika u zemlji a sa svojim bratom Hryhoriyem napustili su zemlju na samom početku agresije.  Krajefebruara braća Surkis nezakonito su iznijeli iz Ukrajine 16 miliona eura. Dva dana nakon početka ruske agresije na Ukrajinu, braća i njihovi saputnici prešli su granicu sa Mađarskom. Ukrajinskim carinicima nisu prijavili nikakav novac, ali su prijavili 16 miliona eura čim su se našli na mađarskoj strani.

Braća Hryhoriy i Ihor Surkis zauzimaju 18. mjesto na listi najbogatijih ljudi u Ukrajini. Imaju kompaniju Ukrenergoconsulting, konsultantsku kuću koja pruža metodološku i praktičnu pomoć energetskim firmama u zemlji. Hryhoriy je bio predsjednik Ukrajinske profesionalne fudbalske lige i predsjednik Ukrajinskog fudbalskog saveza. Mlađi Ihor predsjednik je fudbalskog kluba Dynamo Kijev.

Hryhorij Surkis je u trenutku bijega vozio Mercedes-Benz ML-500 vrijedan 91.000 eura. Njegov mlađi brat putovao je u Maybachu S650 procijenjenom na 630.000 eura. Braća su prešla isti granični prijelaz tokom iste smjene graničara i carinskih službenika. Na istom  mjestu u isto vrijeme granicu je prešla Anastazja Kotwicka, supruga saradnika bivšeg ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Arsena Avakova. U njenom slučaju mađarske službe osujetile su šverc. U n jenim koferima je bilo 28 miliona dolara i 1,3 miliona eura.