Udruženje građana žrtava rata 92-95 "16. april" Ahmići navodi kako je predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara persona non grata u ovom mjestu dok ne povuće izjavu koju je dala za njemački javni TV servis ARD.

- Posljednje izjave predsjednice entiteta FBiH Lidije Bradare, a u vezi uloge HVO u srednjoj Bosni i viktimološko-penološkog karaktera zločina u Ahmićima i Trusini, najjasnije oslikavaju višedecenijsku politiku koju HDZ provodi u Bosni i Hercegovini, a sve pod egidom zaštite bosanskih Hrvata, što je vješto upakovana floskula iza koje stoji razgradnja svih institucija i društveno-političkih, ekonomskih, kulturnih i dr. procesa koji su isključivo u interesu Bosne i Hercegovine, a ne Republike Hrvatske i tamošnjeg HDZ-a - navode iz Udruženja, piše Faktor.

Izjava predsjednice entiteta FBiH za njemački javni TV servis ARD o tome da za zločine u Trusini nad bosanskim Hrvatima niko nije prcesuiran, te da je taj zločin jednak onom u Ahmićima, kao i njeno bježanje od istine, dodali su, posebno zabrinjava.

- Laži koje je izrekla za njemačku TV kuću prelaze granice ljudskosti i pristojnosti. Njena izjava je huškačka i tendenciozna, a posebno njeno bježanje od odgovora na pitanje o zločincu Kordiću i distanciranju od njegove uloge. Jasno je da Bradara svjesno bježi od istine vezane za ekscesni zločin u Trusini u odnosu na planirani, osmišljeni i realizovani masakr sa svim elementima genocida u Ahmićima - ističu te dodaju:

- Kao namjerno neukoj i neinformisanoj osobi, predsjednici entiteta FBiH poručujemo da pročita sve presude za Trusinu i Ahmiće, uporedi biće tih krivičnih dijela, sagleda penološki segment istih i tek onda stane pred kamere, jer samo tako će spasiti obraz čovječnosti.

Potom su upitali: "zar ovakva osoba može voditi bilo kakve procese, a kamo li one u entitetu FBiH gdje su Bošnjaci, kao žrtve genocida i UZP najgušće skoncentrisani, ne svojom voljom nego zločinačkom politikom Tuđmana i Miloševića koju su oni realizovali preko podaničkih politika bosanskih Srba i bosanskih Hrvata od 1992-1995, a čini se da je realizuju i danas, samo u drugom obliku?", ali i odgovorili kako ne može.

Napomenuli su da se i prethodno Bradara grlila sa zlikovcima, nakon čega je opravdavala njihovu politku, posredno amnestirajući ih odgovornosti, što je bilo dovoljnim razlozima, tvrde, da joj se uskrati podrška za izbor na poziciju predsjednice entiteta FBiH.

- Zapravo, sve prethdono navedeno i ne treba čuditi kad imamo u vidu činjenicu da su politike susjedne Republike Hrvatske na čelu sa Tuđmanom, politike HDZ u Bosni i Hercegovini i aktivnosti HVO, uokvirene u projekat HZ/HRHB presudom Žalbenog vijeća ICTY od 29.11.2017. jasno označene kao zločinačke, a koje su realizovane kroz udruženi zločinački poduhvat koji je imao za cilj etničko čišćenje (što je eufemizam za genocid) Bošnjaka - saopćili su te zaključili:

- Stoga, dok god se ne izvini zbog svojih zlonamjernih istupa i vrijeđanja žrtava planskog, sistematski počinjenog i brutalno egalitariziranog masakra u Ahmićima u odnosu na druge presuđene zločince koje nijedan Bošnjak ni u primisli ne veliča kao ona Kordića, Bradra je za nas persona non grata. Pozivamo OHR da napokon reaguje i ovakvu osobu koja amnestira zločinačku politiku HDZ-a i HVO-a 90-tih smijeni sa pozicije predsjednice entiteta FBiH.