Francuska fudbalska zvijezda Kylian Mbappé dobio je zapanjujuću ponudu od milijardu dolara od tima iz Saudijske Arabije Al-Hilal. Ali ova svota, da je prihvaćena, ne bi ga dovela ni blizu najbolje plaćenog sportiste u historiji. Iznad svih stoji Gaj Apulej Diokle, rimski trkač u kočijama iz provincije Luzitanije (današnji Portugal), rođen 104. godine nove ere.

Trke kočijama bile su antičkom rimu ekvivalent današnjem fudbalu. Postojale su četiri “frakcije”, odnosno tima: Zeleni, Crveni, Bijeli i Plavi. Svaka je imala svoje štale, upravnike, uzgajivače, agente, pokrovitelje, sponzore i trkači. To su bile velike, profesionalne organizacije s hordama navijača i žestokim rivalitetima. Čak je i sam car obično imao omiljenu frakciju.

Gaj se pridružio Bijelima i osvojio svoju prvu trku nakon dvije godine. S njima je ostao još četiri godine. Zatim je prešao u Zelene, gdje je imao grozan niz loših nastupa i tešku povredu, da bi tri godine poslije prešao u Crvene. Ondje je ostao petnaest godina.

U svojoj 24 godine dugoj karijeri osvojio je više od hiljadu utrka. Utrkivao se na stadionu Circus Maximus u Rimu koji je mogao primiti više od 150.000 gledalaca.

Nakon penzionisanja, podignuta su mu dva spomenika na kojima je upisana njegova impresivna statistiku: 4.257 startova i 1.463 pobjede, s novčanom nagradom od 35.863.120 sestercija, procijenjenom na približno 15 milijardi dolara u današnjem novcu.

Ovaj historijski primjer – u skladu popularnom izrekom da narodu treba dati “hljeba i igara” kako bi mu se skrenula pažnja s drugih važnijih stvari – baca svjetlo na starorimsko društvo za vrijeme Carstva, otkrivajući koliko je novca bilo na raspolaganju za sport.

Američki historičar Peter Struck tvrdi da je Diokle zarađivao toliko da je mogao hraniti cijeli Rim jednu godinu, odnosno da je mogao plaćati cjelokupnu rimski vojsku puna dva i po mjeseca. Njegovo bogatstvo bilo je ekvivalentno iznosu od 1,5% rimske godišnje državne potrošnje, što bi bilo kao da današnji američki sportist vrijedi više od 100 milijardi dolara. Umro je prirodnom smrću u svom domu nedaleko od Rima živeći u luksuzu i beskrajnoj raskoši.

Prije nekoliko godine Forbes je objavio listu najbolje plaćenih sportista svih vremena. Na vrhu su se našli Michael Jordan sa 1,8 milijardi dolara, Tiger Woods sa 1,7 milijardi, Arnold Palmer sa 1,4 milijarde, Jack Nicklaus sa 1,2 milijarde te Michael Schumacher koji je zaradio milijardu.

Dok se nastavljaju debate o zaradama modernih sportista, o tome koliko su one realne, koliko izlaze iz svih racionalnih okvira, jasno je da Kylian Mbappé, ili bilo koji drugi enormno plaćeni sportist današnjice, mora preći dug put prije nego dosegne nivo bogatstva koji je postigao Gaj Apulej Diokle u svojoj karijeri u trkama kočijama prije 19 stoljeća.