Dženaza i ukop legendarnog komandata 206. viteške brdske brigade Edhema Omerovića Tite, bit će obavljena sutra poslije ikindije namaza na mezarju u Godušu, na teritoriji općine Sapna.

Za sve zainteresovane koji žele prisustvovati dženazi, obezbjeđen je autobuski prevoz iz Tuzle. Autobus polazi ispred Prinčeve džamije nakon džume namaza.

Komandant Tito bit će ukopan u rodnom mjestu, u kojem je sa svojim Godušanima, još u oktobru 1991. godine prepoznao namjere agresora i pružio prvi organizirani oružani otpor agresoru na ovim prostorima, piše Glas Drine.

Podsjećamo, komandant Edhem Omerović Tito preminuo je u utorak navečer nakon duge i teške bolesti u Tuzli, a nesumnjivo će njegovo ime ostati upisano zlatnim slovima u historiji Sapne, ali i Teočaka, Podrinja i cijele Bosne i Hercegovine.

Ratna reporterka Almasa Hadžić jedne je prilike zapisala da, kada je krenula Agresija na Bosnu i Hercegovinu, neprijateljska se noga nije mogla približiti Titinom selu Goduš.

˝Jesmo izranjavani, izginuli, nema stope u ovom selu gdje nema šehidske krvi, ali smo ga odbranili˝, govorio joj je Tito, uvijek pominjući svoje saborce i komandante iz Sapne, Teočaka i drugih podrinjskih krajeva.

Iz bitke u bitku, piše Hadžić, išao je uvijek "spreman da pogine", a od posljedica teškog ranjavanja, Tito se nakon Agresije teško razbolio. Bolovao je dugo.

˝Bolest je učinila svoje. Otkazivao je jedan po jedan organ. Borba porodice i ljekara dugo je trajala, ali skoro do zadnjeg dana života znao se, po imenu, sjetiti nekog od svojih boraca. I da mu bude žao za ovim ili onim što teško živi, što je bolestan, što je umro. Kada mu je, mahsus, iz Sanskog Mosta, u posjetu došao njegov ratni saborac, brigadir Senad Kljajić, Titine oči, kojim više nije mogao raspoznavati likove, su zasuzile. I tako svaki put kad ga posjete oni s kojima je nekad dijelio dobro i zlo, ali i viziju o Bosni i Hercegovini kao slobodnoj i pravednoj državi. Neka je rahmet heroju i komandantu Edhemu Omeroviću Titi, čiji odlazak na onaj svijet u sebi nosi toliko simbolike˝, zapisala je Hadžić za Politički.ba.