Kosovskoj džudo ekipi koja se sa Olimpijskih igara u Tokiju vratila sa dve zlatne medalje priređen je veličanstven doček na aerodromu, a potom i u centru Prištine u organizaciji Ministarstva kulture, omladine i sporta Kosova, javlja Anadolu Agency (AA).

Džudistkinje Nora Gjakova u kategoriji do 57 kilograma i Distria Krasniqi u kategoriji do 48 kilograma osvojile su zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju i kosovska ekipa je zauzela drugo mesto u ukupnom plasmanu u džudou, iza domaćina Japana.

Za "zlatne" džudistkinje na prištinskom Međunarodnom aerodromu “Adem Jashari” postavljen je crveni tepih, a dočekao ih je premijer Kosova Albin Kurti.

Predsednik Džudo saveza Kosova Agron Kuka je na konferenciji za novinare održanoj na aerodromu kazao da je kosovska ekipa imala pet džudista koji su na Olimpijadu otišli sa ispunjenom normom i rangirani među 10 najboljih na svetu, tako da su medalje bile očekivane.

Trener Driton Kuka je kazao da su bile očekivane jedna ili dve medalje, ali ne i dve zlatne. Distria Krasniqi je zahvalila na dočeku i poručila da su ove medalje, medalje celog Kosova.

Potom se kosovska džudo ekipa specijalnim autobusom izlepljenim slikom zlatnih džudistkinja uputila na Trg “Zahir Pajaziti” u centru Prištine gde je dočekana od velikog broja građana.

Premijer Kurti je tom prilikom kazao da je Majlinda Kelmendi svojom posvećenošću otvorila put Nori i Distriji, koje su je pratile do Tokija.

„Na prvoj Olimpijadi u Riju Majlinda je donela prvu medalju, dok su na drugoj Olimpijadi za Kosovo u Tokiju Distria i Nora ušle u istoriju donevši dve zlatne medalje", kazao je Kurti i dodao da sa naredne Olimpijade u Parizu očekuje tri i više medalja.

Premijer je Dritona Kuku nazvao trenerom za olimpijske medalje, koji je svojom upornošću naterao sve na Kosovu da se okrenu džudou.

Nora Gjakova je na Trgu kazala da svoju medalju posvećuje svim Kosovarima i zahvalila je svima na podršci. Distria Krasniqi je, takođe, zahvalila na podršci, obećavši još mnogo medalja.

Na predhodnoj Olimpijadi u Riju 2016. godine, prvoj na kojoj se Kosovo takmičilo, džudistkinja Majlinda Kelmendi je osvojila istorijsko zlato za Kosovo.

Kosovo ima ukupno tri olimpijske medalje, sve tri zlatne, otkako je počelo da se takmiči na Olimpijskim igrama, nakon odluke Međunarodnog olimpijskog komiteta iz 2014. godine da prizna Kosovski olimpijski komitet.