U Bilbau, na sjeveru Španije, temperature su dostigle 24,7 stepeni C, što je temperatura kakva nije zabilježena od početka vođenja evidencije 1947. U Segoviji, u blizini Madrida, zabilježeno je 22,7 stepeni, najviše od 1920., a obližnja Avila dosegnula je 20,2 stepena, najviša temperatura od 1983.

"Ove visoke temperature nisu normalne", rekao je Rubén del Campo, glasnogovornik državne meteorološke agencije AEMET. "Ovo su temperature koje biste inače vidjeli u mjesecu aprilu."

Vrućinu na kraju godine pripisao je masi vrućeg zraka nad Španijom u kombinaciji s visokim atmosferskim pritiskom. “To je normalna pojava, ali ono što je čudno ovoga puta su visoke temperature.”

Naučnici su dugo predviđali da će klimatska kriza i globalno zagrijavanje dovesti do češćih ekstremnih vremenskih prilika, iako se nasumični ekstremni događaji prirodna pojava.

Visokotlačna anticiklona pomaknula se prema Francuskoj i Italiji, a alpski spasioci upozorili su na opasnost od lavina.

Luca Mercalli, meteorolog, rekao je: “Trenutno je oko 15 stepeni C u područjima Alpa na nadmorskoj visini od 1600 metara i ne pada na nulu ispod 4000 metara. Noću nije bilo čak ni smrzavanja – temperatura nije pala ispod 10 stepeni, a to je vrlo neobično.”

Predviđa se da će temperature u nekim od najpoznatijih italijanskih skijališta, uključujući Cortinu d'Ampezzo i Courmayeur, biti 13-15 stepeni iznad sezonskog prosjeka na Novu godinu, a blago vrijeme će se zadržati do 3. januara.

Skijališta na nadmorskoj visini do 2000 metara su bez snijega. “I ne mogu proizvoditi umjetni snijeg jer je temperatura previsoka”, rekao je Mercalli.

Italijanska alpska služba spašavanja savjetovala je skijašima da redovino provjeravaju vremenske biltene zbog opasnosti od lavina. "Povišena temperatura u kombinaciji s jakim vjetrom stvara uvjete za lavine", rekao je Mercalli.

U ostatku Italije također su nenormalno topli uvjeti, s najvišom temperaturom od 18 stepeni C u subotu u Rimu, a 22 u sicilijanskom gradu Cataniji.

U Španiji visoke temperature završavaju godinu koja je započela smrtonosnom snježnom olujom koja je prekrila velike dijelove zemlje snijegom i dovela Madrid do zastoja.

“Bila je to godina ekstrema,” rekao je Del Campo. Snježna oluja ostavila je neke općine da se bore s temperaturama i do -25C, dok je nekoliko dana kasnije u obalnom gradu Alicanteu temperatura dostigla 30 stepeni.

“Nikad nismo vidjeli -25 i gotovo 30 stepeni u istom mjesecu,” rekao je Del Campo. “To nije nešto što smo ikada vidjeli u Španiji.”
Italija je također iskusila ekstremne vremenske prilike 2021., a vjeruje se da je Siracusa na Siciliji oborila evropski rekord za najvišu temperaturu, dosegnuvši 48,8 stepeni u augustu.

U Kninu, u Hrvatskoj, prema prvim informacijama pao je temperaturni rekord, odnosno izmjerena je najviša januarska temperatura zraka u historiji mjerenja. Prema podacima DHMZ-a izmjereno je čak 21,1 stepen C, dok je stari rekord iznosio 20,5 stepeni, a zabilježen je 20. januara 2007.

Čini se kako je novi januarski rekord zabilježen i na Zavižanu. Naime, na ovoj planinskoj lokaciji 1678 metara iznad mora izmjereno je čak 12,6 stepeni. Stari rekord zabilježen je 1993. godine 16. u mjesecu, a iznosio je 12,5 stepeni.

U Bosni i Hercegovini još nisu oboreni temperaturni rekordi, ali svejedno je pretoplo za ovo doba godine, najviša temperatura danas zabilježena je u Grudama 21 stepen, a najniža na Bjelašnici 0 stepeni, Bugojnu 2, a u Sarajevu 5 stepeni.