Probijajući Hamasovu odbranu drugog po veličini grada u Gazi, izraelske trupe, tenkovi, oklopni transporteri i buldožeri ugurali su se u Khan Yunis, prisiljavajući već raseljene civile da ponovo pobjegnu, rekli su svjedoci.

Hamas je kasno u srijedu na Telegramu saopćio da su njegovi borci bili uključeni u žestoke borbe protiv izraelskih trupa "na svim pravcima upada u pojas Gaze", dok tvrdi da su uništili dvadesetak vojnih vozila u Khan Yunisu i Beit Lahiji na sjeveru teritorije.

Ranije je izraelska vojska saopćila da je probila odbrambene linije i izvela "ciljane napade u srcu grada", gdje je pronašla i uništila 30 tunelskih okna.

Premijer Benjamin Netanyahu rekao je u video izjavi da se izraelske snage približavaju domu Hamasovog poglavara u Pojasu Gaze Yahya Sinwara, a jedan glasnogovornik je rekao da je on "pod zemljom" u oblasti Khan Yunis.

Sinwar je optužen da je bio jedan od organizatora napada na Izrael 7. oktobra u kojima je ubijeno 1.200 ljudi, većinom civila, prema izraelskim vlastima, i u kojem je oteto oko 240 talaca.