Narodni poslanik Ramiz Salkić kazao je u svom obraćanju da nije prihvatljiv sramni "Izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine", koji je prva tačka sjednice.

"Izvještaj pokušava da uvede revizionizam i da negira sudske presude, dokazane, utvrđene van razumne sumnje", kazao je Salkić.

"Da nema negiranja genocida, danas se o ovome ne bi ni govorilo, osim udruženja. Upravo vi ovu temu držite u javnom prostoru i fokusirate međunarodnu i domaću pažnju na ovu temu. Proces veličanja genocida, završna faza genocida, proizveo je sve ove rezolucije", kazao je Salkić i dodao da nakon rezolucije Evropskog parlamenta, američkog Kongresa, britanskog parlamenta, a sada smo došli do rezolucije UN-a.

"Oni koji zagovaraju negiranje sudskih dokazanih i presuđenih činjenica, kao što su oni koji su počinili genocid učinili historijsku nepravdu srpskom narodu, stavili historijski teret na njihova pleća, vi koji danas ne prihvatate individualnu odgovornost u smislu ovih presuda, opterećujete buduće generacije srpskog naroda sa kolektivnom odgovornošću. Mi ne govorimo nikada o kolektivnoj odgovornosti", kazao je Salkić nakon čega ga je Stevandić prekinuo.

"Vratiću vam vrijeme, ovdje možete govoriti šta hoćete, samo u NSRs se može slobodno govorite, ali upravo ste izgovorili da mi ne prihvatamo individualnu odgovornost. Uzmite stenogram i povucite tu riječ. Naša individualna odgovornost ne postoji. To je velika uvreda za sve nas. Vaša je prilika da se izvinite, nastavite vratiću vam vrijeme", kazao je Stevandić, a onda je Salkić nastavio:

"Vaše je da prihvatite da su odgovorni za genocid ovi koji su presuđeni. A to šta vi hoćete da kažete šta sam ja kazao, to je vaš problem", kazao je Salkić.

Potom je Stevandić prekinuo Salkića, izrekao mu opomenu.

"Ima stenogram. Korektan čovjek vidi šta je rekao, ima pravo na lapsus. Vi ste spomenuli našu kolektivnu odgovornost, ja sam vam sugerisao. Vi sad hoćete to da preskočite. Ne tražim od vas izvinjenje. Nakon opomene ću poduzeti druge mjere, jer kršite poslovnik i vrijeđate narodne poslanike. Sloboda i demokratsko opredjeljenje da vas pustimo da govorite ne znači da možemo da pustimo da nas vrijeđate" rekao je Stevandić.

"Uzeli ste mi minut i po", rekao je Salkić.

"Uzeo sam vam tačno 52 sekunde", rekao je Stevandić.

"Vratite mi tačno 52 sekunde", rekao je Salkić.

"Moje je ustavno pravo da ovdje budem i govorim ono što mislim i osjećam. Koristim svojih 10 minuta kako mislim da trebam. Nećete mi vi govoriti šta da pričam, šta da mislim i kako da mislim. Sve što govorim ja sam gospodine Stevandić osjetio na svojoj koži i na svojoj porodici. Nemojte mi vi ovdje držati pridiku kako da se ponašam. Šta to prijetite je li ?!", kazao je Salkić.

Stevandić ga je pozvao da ne "ulazi u lične obračun".

"Vi ste ušli, ne ja. Kad sam rekao individualna odgovornost, nisam mislio na srpski narod. Prihvatite ove presude i sve je uredu. Vi nećete da prihvatite individualnu odgovornost ovih zločinaca, hoćete da držite vaš narod zarobljen u strahu kako bi nastavili svoju politiku i ostvarivati neostvarene ratne ciljeve. To je suština problema. Nemojte očekivati da mi prihvatimo to što vi ponavljate neistine i laži godinama. To nije istina. Istina jeste ono što je presuđeno", kazao je Salkić nakon čega mu je isteklo vrijeme za obraćanje.

"Istina je da se vi ne znate izviniti kad izreknete neku uvredu. Sjednite, gospodine Salkiću. Sjednite!"; povisio je ton Stevandić.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik se odmah uključio u raspravu i rekao kako RS osuđuje zločin, a da su svi koji su potraživani otišli na sud.

Dodik je rekao da bošnjačka strana ima spekulativne namjere. U više navrata je ponovio "genocid se nije desio".

- Početna definicija genocida nije ispunjena ni u dijelovima. Tamo je počinjen zločin, a ne genocid kako poznaje definicija međunarodnog prava. O tome govore relevantni stručnjaci. Nema nijednog genocida o kojem je zabranjeno govoriti  - rekao je Dodik.

Podvukao je da nije tačno da je Srbija presuđena što nije spriječila genocid.

- Ne znam gdje si ti bio 1991. godine, ja sam bio zastupnik i već tada je formirana atmosfera genocida, kada on nije ni počeo – rekao je Dodik obraćajući se Salkiću.

- Mi treba da šutimo? Salkić je povrijeđen... Izvinjavam se svakom ko ima takvo iskustvo. Vi želite svakog od nas, ko nije ni rođen, ektiketirati da je genocidan narod. Neće to proći. Mi vas ničim ne vrijeđamo, svi koji su potraživani, presuđeni su, iako i o tome imam svoje mišljenje. Je li vama poznato ime Nasera Orića? Da ste imalo objektivni, govorili biste i o zločinima vašeg naroda – kazao je Dodik.

Naveo je kako "sve analize govore da je jednak procenat stradalih Bošnjaka i Srba i Hrvata u proteklom ratu".

- A osnovna pretpostavka genocida je da jedna etnička grupa ima namjeru da biološki eliminiše drugu grupu. Gdje je bila namjera? Kako je moguće da se tada odvoje žene i djeca i pošalju se prema Tuzli ili drugim mjestima. Navedite mi ime stradalog Bošnjaka u samoj Srebrenici, stradali su oni koji su se probijali – rekao je i dodao:

- Ovo nije pokušaj da se svađamo sa bošnjačkim narodom. Presude postoje, ali ne prihvatamo da dajete etiketu srpskom narodu u cjelini.

Naveo je i kako je više stradalo Srba od "muslimanskih snaga" u Sarajevu, nego Bošnjaka u Srebrenici.

- Nije stradalo 8.000, to ste navukli – kazao je Dodik, prenosi Faktor.