Novi komandant britanske vojske otkazao je upućivanje padobranskog bataljona u Bosnu i Hercegovinu i na Kosovo nakon objavljivanja videosnimka na kojem se vidi kako britanski padobranci učestvuju u seksualnoj orgiji u vojnoj bazi.

General-pukovnik Andrew Harrison napisao je u pismu upućenom generalu Sir Patricku Sandersu da je “privremeno izgubio povjerenje“ u 3. bataljon.

“Danas popodne načelnik Generalštaba (CGS), general Sir Patrik Sanders, donio je odluku da ukloni Treći padobranski bataljon sa spiska za raspoređivanje na Kosovo ovog ljeta“, napisao je Harrison.

Odluka Generalštaba zasnovana je na nedavnim incidentima tokom vojnih vježbi i u kasarni “Merville”, odakle su snimci orgija procurili u javnost. “Treći padobranski bataljon prihvata da su privremeno izgubili poverenje “, dodao je komandant.

Raspoređivanju, koje je trebalo početi u septembru, predviđalo je dovođenje približno 300 britanskih vojnika na Balkan.

Sir Patrick je u svom pismu, do kojeg je došao Telegraph, napisao da je utvrđeno da je ponašanje tokom snimljene orgije bilo sporazumno i da je Kraljevska vojna policija utvrdila da nije počinjen zločin.

Ipak, rekao je da je to “neprihvatljivo, korozivno i štetno po reputaciju vojske i da se može protumačiti i kao ponižavanje žena.

“Znam da će bataljon brzo reagovati i vratiti ugled koji zaslužuju“, dodao je.

Na snimku koji se pojavio ranije ovog mjeseca prikazana je žena koja ima seks sa osam pripadnika 16. jurišne zračne brigade u kasarni “Merville” u Colchesteru, dok su desetine drugih vojnika to gledali, a neki ih bodrili. Prema saopćenju Kraljevske vojne policije, žena je bila civil koji je navodno prokrijumčaren u bazu tridesetak puta u proteklih pet mjeseci.

Snimci su bili "prilično slikoviti u detaljima", rekao je vojni izvor za Times, a seksualne radnje snimljene su u različitim dijelovima kasarne. 

(Izvor: Independent)