Nekoliko izraelskih lanaca supermarketa obustavlja uvoz iz Turske nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izrazio podršku Palestini. Riječ je kompanijama poput najvećeg izraelskog lanca supermarketa, Shufersal, a i manji uvoznici su slijedili taj primjer, djelimično zato što su svi nadzornici za košer napustili Tursku od početka rata sedmog oktobra, objavio je list Haaretz.

Posljednjih godina Turska je postala ključni izvoznik u Izrael; prošle godine zauzela je peto mjesto nakon Kine, Sjedinjenih Država, Švicarske i Njemačke. U 2022. uvoz iz Turske premašio je sedam milijardi dolara – dvoznamenkasti rast svake godine od 2019., kada je ukupan uvoz iznosio četiri milijarde dolara.

Porast je proizvod pruvrednih dogovora i sastanaka, poput posjete prošlog decembra na inicijativu Federacije izraelskih privrednih komora i Skupštine turskih izvoznika. Neki trgovci na malo koji zaustavljaju uvoz iz Turske čine to uglavnom zbog velikog pritiska javnosti posljednjih dana. Rami Levy, još jedan veliki lanac supermarketa, optužen je da više voli turske paradajze nego izraelske, iako ta firma to negira.

Kao dio pritiska, Izraelska federacija poljoprivrednika poslala je pismo u kojem poziva trgovce na malo da odmah provedu zakon koji zahtijeva označavanje zemlje porijekla proizvoda, što je zakon koji bi trebao stupiti na snagu za nekoliko mjeseci.

U pismu iz federacije navode štetu koju je rat već nanio izraelskim poljoprivrednicima, te mobilizaciju Izraelaca da pomognu u žetvi i transportu proizvoda na mjesta koja su strani radnici napustili. Poljoprivrednici također traže od lanaca supermarketa da označe izraelske proizvode kako bi potrošači mogli pokazati solidarnost s poljoprivredom njihove zemlje. U Ministarstvu poljoprivrede, međutim, kažu da ove sedmice treba stići šest brodova s voćem i povrćem iz Turske.

Potpuni prekid uvoza turskog paradajza doveo bi do nestašice, budući da lokalna proizvodnja može zadovoljiti tek polovinu potražnje. Paradjz bi se morao uvoziti iz zemalja poput Grčke ili Nizozemske, što bi značilo poskupljenje.